Википедија:Избегавајте неологизме

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Смернице о значају

Прагови значаја

Друго


  • Изнесите мишљење овде

Неологизми су речи и изрази који су недавно сковани па се с тога не налазе у речницима, али њихова употреба може бити широко прихваћена, или прихваћена у оквиру одређених социјалних група. Протологизми су неологизми који се притом још нису шире „примили“ у употреби. (И сама реч протологизам је неологизам и према томе треба избегавати њену употребу.)

Коришћење неологизама унутар чланака[уреди | уреди извор]

Уопштено говорећи, неологизме треба избегавати у чланцима зато што их се можда неће добро разумети, или се не могу јасно дефинисати, или могу значити различите ствари различитим људима. Одређивање тога које значење је „оно право“ јесте првобитно истраживање — чиме се не бавимо овде у Википедији. Чланке који користе неологизме треба уредити како би се осигурало да су у складу са средишњим смерницама Википедије: „без првобитног истраживања“ и „проверљивост“. (Види Поуздани извори за неологизме доле за подршку употреби неологизама.)

Новосковани изрази који додају уобичајене префиксе и наставке (попут не- или -изам) постојећим речима могу допринети јасности, и ово може бити прихватљиво у неким случајевима. Међутим, ако се не користи пажљиво, оваква пракса може исходовати новим изразима који су увредљиви или дају претеран значај једном гледишту. (На пример, додавање наставка -изам речи може понекад бити увредљиво, уплићући систем веровања или политички покрет. То такође може довести читаоце до веровања да постоји заснована школа мишљења на неку тему иако је у стварности нема.) У случајевима у којима се уредници не слажу око употребе ових неологизама, најбоље ће ипак бити да се они не користе.

Чланци о неологизмима[уреди | уреди извор]

Неки неологизми и протологизми могу бити често коришћени и може бити могуће сакупити мноштво чињеница о конкретном изразу и показати доказе о његовој употреби на Интернету или чак у ширем друштву. Може се, онда, чинити природним да би Википедија требала имати страну посвећену овом новом изразу, али то није увек случај. Посотји неколико разлога зашто чланци о (или насловљени) неологизмима могу бити неприкладни:

  • Први је да Википедија није речник, и стога су чланци који напросто настоје да одреде (дефинишу) неологизам неприкладни.
  • Други разлог је да чланци о неологизмима често покушавају да испрате настанак и коришћење израза како су они примећени у заједницама од интереса или на Интернету — без да су притом те тврдње приписане поузданим секундарним изворима. Ако чланак није проверљив (види Поуздани извори за неологизме доле) тада он представља анализу, синтезу и првобитно истраживање и сходно томе не може бити прихваћен у Википедији. Ово је тачно чак и ако можда има много примера употребе израза.

Чланци о неологизмима у многим случајевима бивају обрисани (преко механизма „чланци за брисање“ или чак непосредним дејством администратора). Чланци о протологизмима готово увек бивају обрисани јер се овакви чланци често пишу управо као покушај да се Википедија искористи да се повећа коришћеност израза.

Како се прагови за укључивање у Викиречник разликују од Википедијиних, тај пројекат може покривати неологизме које Википедија не може да прихвати. Ако желите да напишете чланак о неологизму, можда га уместо овде можете допринети Викиречнику.

Поуздани извори за неологизме[уреди | уреди извор]

Подршка за садржај чланка, укључујући и употребу и значење неологизама, мора долазити из поузданих извора. Википедија је терцијарни извор — извор података „из треће руке“ — који укључује материјал на основу проверљивости, а не истине. Како бисмо подржали употребу неког израза, ми морамо цитирати поуздане секундарне изворе попут књига и чланака о изразу — не напросто књига и чланака који користе израз. Пажња, за ову сврху се Викиречник не сматра поузданим извором.

Неологизми који су у широкој употреби — али за које нема одговарајуће обраде у секундарним изворима — једноставно нису још увек спремни за употребу и обраду у Википедији. Можда ће бити једног дана, али нису још увек. Израз не мора бити у Википедији да би био „прави“, и када буду расположиви секундардни извори, биће и прикладно да се о овој теми напише чланак или израз користи унутар других чланака.

Лична опажања и истраживања уредника (попут, рецимо, проналажења блогова и књига које користе израз) нису довољна како би оправдала употребу (или обраду) неологизама јер је ово анализа и синтеза примарног изворног материјала, што је изричито забрањено политиком против првобитног истраживања. Како би нас подучила смерница Википедија:Без првобитног истраживања, ако поседујете истраживања која подржавају укључивање израза у корпус знања који чини Википедију, најбољи прилаз јесте да своје резултате објавите у часопису који подлеже колегијалној провери или извору вести доброг гласа и тек потом забележите свој рад на одговарајући непристрасан начин.