Вини Пу (филм из 2011)

С Википедије, слободне енциклопедије

Вини Пу
Српски постер биоскопског издања
Изворни насловWinnie the Pooh
Режија
  • Стивен Андерсон
  • Дон Хол
Продуцент
  • Питер дел Веко
  • Кларк Спенсер
Прича
  • Стивен Андерсон
  • Клио Чијанг
  • Дон Даферти
  • Дон Хол
  • Кендел Хојер
  • Брајан Кесингер
  • Никол Мичел
  • Џереми Спирс
Темељи се на
Главне улоге
НараторЏон Клиз
МузикаХенри Џекман
Директор
фотографије
Хулио Макат
(игране сцене)
МонтажаЛиса Линдер Силвер
Продуцентска
кућа
Дистрибутер
Година2011.
Трајање63 минута[1]
Земља Сједињене Државе
Језик
Буџет30 милиона долара[2]
Зарада50,1 милион долара[3]
Веб-сајтmovies.disney.com/winnie-the-pooh
IMDb веза

Вини Пу (енгл. Winnie the Pooh) амерички је анимирани мјузикл хумористички филм из 2011. године, продуцента Walt Disney Animation Studios-а и издавача Walt Disney Pictures-а, темељен на истоименом роману, аутора А. А. Милна и Е. Х. Шепарда. 51. продуцирани анимирани филм студија,[а] филм је оживљавање Disney-јеве франшизе Вини Пу и пети биоскопски издати филм Вини Пу. Последњи је Disney-јев традиционално анимирани биоскопски филм, до филма Бобови бургери филм (2022) 20th Century Studios-а.[5]

Џим Камингс понавља своје гласовне улоге као Вини Пу и Тигар, а Травис Оутс понавља своју гласвону улогу као Праслин, док нове гласовне улоге чине Том Кени као Зека, Крејг Фергусон као Сова, Бад Лаки као Иар и Кристен Андерсон-Лопез као Кенга. У филму, поменути становници Шуме од сто акри крећу у потрагу да спасу Кристофера Робина од замишљеног кривца, док се Пу бори са глађу за медом. Филм су режирали Стивен Андерсон и Дон Хол (у свом дугометражном редитељском дебију), продуцирали Питер дел Веко и Кларк Спенсер, а приповеда Џон Клиз.[6][7]

Продукција је започела у септембру 2008. године, када је главни креативни директор Walt Disney Animation Studios-а, Џон Ласитер, најавио да Disney жели створити филм који ће „надићи генерације”.[8] Филм садржи шест песама Кристен Андерсон-Лопез и Роберта Лопеза, као и извођење тематске песме „Winnie the Pooh” браће Шерман, коју изводи глумица/музичарка Зои Дешанел.[9] Филм је издат 15. јула 2011. године у Сједињеним Државама, дистрибутера Walt Disney Studios Motion Pictures-а. Филм је издат 7. јула 2011. године у Србији, дистрибутера Taramount Film-а. Зарадио је 50,1 милион долара широм света, наспрам буџета од 30 милиона долара и добио је у великој мери позитивне критике критичара, који су похвалили глуму, сценарио, анимације, хумор, музику и верност Милновим оригиналним причама, иако је критика била усмерена на краткотрајност филма.

Радња[уреди | уреди извор]

Прича се одвија унутар књиге прича, чија се слова могу видети око многих сцена. Вини Пу се једног дана пробуди и установи да му је понестало меда („The Tummy Song”). Док тражи још меда, Пу открива да је Иар изгубио реп. Пу, Праслин, Зека, Сова, Кенга и Ру прискачу у помоћ („A Very Important Thing To Do”) док се Тигар забавља. Кристофер Робин одлучује да одржи такмичење да види ко може пронаћи замену за Иаров реп. Награда за победника је лонац свежег меда („The Winner Song”). Након неуспелих покушаја свих других да замене Иаров реп, Кенга предлаже да користе шал. Она је проглашена победником, али шал убрзо спада.

Пу још увек није успео да пронађе мед. Одлази у посету Кристоферу Робину и проналази белешку на којој пише погрешно написана реченица за „Отишао сам, вратићу се убрзо”. Пу не може да прочита белешку, па тражи помоћ Сове. Совине слабе способности разумевања читања наводе Пуа и његове пријатеље да верују да је Кристофера Робина отело немилосрдно и несташно чудовиште које зову „Бексон” („The Backson Song”). Зека планира заробити Баксона у јаму, у коју мисле да ће упасти након што прати траг предмета који до ње воде. У међувремену, Тигар, који жели помоћника који ће му помоћи да победи Бексона, регрутује оклевајућег Иара да постане други Тигар („It's Gonna Be Great”). Обуче се као Бексон и покушава да научи Иара да се бори. Иар успева да побегне од Тигра и крије се под водом, где открива сидро.

Након неуспелог покушаја да добије мед из пчелиње кошнице, Пуова машта у комбинацији са глађу га надвлада („Everything is Honey”), па на крају случајно поједе блато и падне у јаму намењену Бексону. Зека, Кенга, Ру, Сова и Праслин користе Иаров „заменски реп”, сидром, као конопац како би покушали да извуку Пуа, али сви осим Праслина упадају у јаму. Праслин покушава да им помогне, али доследно погрешно тумачи Зекине инструкције, што доводи до уништавање јединог ужета које има са собом. Одлази да пронађе још ужета, али налети на Тигра и због његовог костима мисли да је он чудовиште. Праслин бежи од Тигра на црвеном балону, који избацује нека од писама прича у јаму.

Након јурњаве, Тигар и Праслин такође падају у замку, где Иат подсећа Тигра да је он, тиме што је „једини”, „најлепша ствар тигрова”. На крају, Пу смисли како да помоћу испалих слова формира мердевине, а његови пријатељи успевају да побегну из јаме. Убрзо проналазе Кристофера Робина и причају му о Бексону, али он појашњава рекавши да је мислио да ће се „ускоро вратити”. Награда за лонац са медом додељује се црвеном балону од раније, на Пуово запрепашћење.

Касније, Пу посећује Сову и открива да је Сова, не препознајући шта је то, пронашао Иаров реп и користи га као звонце. Сова нуди Пуу меда за ручак, али Пу, занемарујући гласно брујање стомака, жури да врати Иару реп. Кристофер Робин се поноси Пуовом несебичношћу; као награду за његову љубазност, Пу добија лонац меда двоструко већи од њега. („Pooh's Finale”)

У сцени после завршне шпице, откривено је да Бексон заиста постоји, али је заправо веома леп и нежан. Проналази предмете који су му остављени, укључујући и цртеж себе нацртан кредом, којег назива „момком страшног изгледа”. Одлучујући да ствари врати власницима, почиње да их подиже, али на крају пада у јаму.

Улоге[уреди | уреди извор]

Улога Оригинални глас
Вини Пу Џим Камингс
Тигар
Иар Бад Лаки
Кристофер Робин Џек Бултер
Праслин Травис Оутс
Зека Том Кени
Кенга Кристен Андерсон-Лопез
Ру Вајат Хол
Бексун Хјуел Хаузер
наратор Џон Клиз

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ У маркетиншке сврхе, Вини Пу је искључен са списка у УК, а Разбијач Ралф је 51. филм у Disney-јевој.[4]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ McCarthy, Todd (31. 3. 2011). „Winnie the Pooh: Movie Review”. The Hollywood Reporter. Приступљено 3. 10. 2016. „It's 69 minutes long, including 10 devoted to the credits, ... arguable feature length for the program is reached by tacking on a six-minute opening cartoon, The Ballad of Nessie,... 
  2. ^ „Winnie the Pooh”. Box Office Mojo. Internet Movie Database. Приступљено 14. 11. 2011. 
  3. ^ „Winnie the Pooh (2011) - Financial Information”. The Numbers. Приступљено 18. 5. 2016. 
  4. ^ „Wreck It Ralph: official pack shot with "51" numbering”. Amazon.co.uk. 3. 6. 2013. Приступљено 8. 6. 2013. 
  5. ^ Lussier, Germain (6. 3. 2013). „Walt Disney Company Currently Not Developing Any Hand-Drawn Animated Features”. /Film. Приступљено 25. 1. 2020. 
  6. ^ Orange, Alan (11. 11. 2010). „Winnie the Pooh Trailer and Photos”. MovieWeb. Архивирано из оригинала 15. 02. 2011. г. Приступљено 31. 5. 2011. 
  7. ^ Patta, Gig (25. 2. 2011). „Poster for Winnie the Pooh Animated Movie”. Latino Review. Приступљено 31. 5. 2011. 
  8. ^ Brown, Mark (10. 9. 2009). „Disney Brings Back Winnie the Pooh”. Guardian. Приступљено 31. 5. 2011. 
  9. ^ Walt Disney Pictures (31. 3. 2011). „Zooey Deschanel Performs Three Songs for Winnie the Pooh Read more: Zooey Deschanel Performs Three Songs for Winnie the Pooh”. ComingSoon.net. Архивирано из оригинала 26. 08. 2011. г. Приступљено 6. 9. 2011. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]