Високи арбитражни суд Руске Федерације

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Високи арбитражни суд Руске Федерације (рус. Высший Арбитражный Суд Российской Федерации) био је највиши привредни суд у Русији.

Од 2014. његове надлежности је преузео Врховни суд Руске Федерације.

Арбитражни судови[уреди]

Од 1992. до 2014. систем арбитражних судова у Руској Федерацији је обухватао: Високи арбитражни суд Руске Федерације, федералне арбитражне судове округа (арбитражне касационе судове), арбитражне апелационе судове и арбитражне судове прве инстанце у републикама, покрајинама, областима, градовима федералног значаја, аутономним областима и аутономним окрузима. Од 2012. постоји и Суд за интелектуална права.

Основни задаци арбитражних судова су заштита нарушених или оспораваних права и законских интереса предузећа, установа, организација и грађана у сфери предузетничких и других економских дјелатности. Њихов рад је заснован на принципу законитости, независности судија, равноправности организација и грађана пред законом и судом, равноправности странака и јавности одлучивања.

Састав[уреди]

Предсједника Високог арбитражног суда Руске Федерације је именовао Савјет Федерације на предлог предсједника Руске Федерације.

Замјенике предсједника и судије Високог арбитражног суда је такође именовао Савјет Федерације на предлог предсједника Руске Федерације, али по предлогу предсједника Високог арбитражног суда.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]