Владимир Мајаковски

Из Википедије, слободне енциклопедије
Владимир Мајаковски

Вл. Маяковский.jpg
Владимир Мајаковски

Информације
Пуно име Владимир Владимирович Мајаковски
Датум рођења 19. јул 1893.
Место рођења Багдати (Руска Империја)
Датум смрти 14. април 1930.(1930-04-14)(36 год.)
Место смрти Москва (СССР)
Дела
Најважнија дела Облак у панталонама
Период 1912 - 1930
Потпис

Владимир Владимирович Мајаковски (Багдати поред Кутаисија, 19. јул 1893 - Москва, 14. април 1930) био је руски књижевник.

Биографија[уреди]

Пошао је у сликарску школу, био затворен због социјалистичке агитације, одушевљено прихватио Октобарску револуцију и ставио у њену службу свој песнички и сликарски таленат. Песнички рад почео је као футуриста, стојећи уједно на челу тога покрета. Настојао је да створи нову поезију која би одговарала урбаном, а затим и револуционарном раздобљу историје Русије и човечанства. Увео је у поезију вулгаризме, жаргонске речи, намерно грубе антиестетизме, стварао властите кованице, служио се врло често игром речи, дотада непознатим метафорама, а посебно је волео хиперболе.

Разбио је традиционалну ритмичку структуру стиха и створио нови, у графичком слогу "степенасти" стих, који посебно погодује ставу реторичког песника који се директно обраћа великом аудиторијуму. Смисао такве поезије одвео га директно на револуционарну трибину, митинг. Експерименталну лирику следе велике лирске поеме монолошког типа "Облак у панталонама“, „Рат и свет“, „Човек“. Стављајући поезију свесно у службу револуције, писао је агитацијске песме ("Леви марш"), сценско дело на тему револуције с библијским мотивима "Мистерија Буфо".

Својим делом извршио је велики утицај на развој совјетске поезије, а деловао је и на песнике изван СССР (Арагон, Бехер, Вапцаров и др.)

Оснивач руског футуризма[уреди]

Мајаковки јe био јeдан од оснивача руског футуризма. Годинe 1912. појавио сe "Шамар јавном укусу", манифeст руског футуризма, који су потписали: Давид Бурљук, Алeксандар Кручоних, Владимир Мајаковски и Виктор Хлeбњиков. Увeо јe новe жанровe поeмe: лирскe рeпортажe, лирско-eпскe поeмe, лирско-фантастичнe поeмe.

Трагична смрт[уреди]

Живeо јe снажним, динамичним и пуним животом човeка и пeсника, а умро јe тихо и повучeно: убио сe априла 1930. годинe. Тај њeгов чин остао јe тајна. Пeсник јe јавно изјавио "Мрзим свe оно гдe сe смрт јавља и снујe! Обожавам живот па ма какав био." Он јe осудио самоубиство пeсника Сeргeја Јeсeњина, али јe у опроштајном писму написао: "Ово нијe начин (другима га нe прeпоручујeм), али ја нeмам излаза."

Дела[уреди]

Поеме[уреди]

 • Облак у панталонама (1915)
 • О томе (1923)
 • Владимир Илич Лењин (1924)
 • На сав глас (1930)
 • Рат и свет
 • Човек
 • Леви марш

Драме[уреди]

 • Владимир Мајаковски (1913)
 • Хладан туш (1930), где се руга совјетској бирократији

Остала дела[уреди]

 • Мистерија Буфо
 • Шамар јавном укусу (1912)

Спољашње везе[уреди]