Војводство шлеско

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Војводство Шлеско)
Војводство Шлеско
Застава војводства Шлеског Грб војводства Шлеског
Застава Грб
Војводство Шлеско на мапи Пољске
Седиште Војводе Катовице
Војвода Зигмунт Лукашчик
Површина 12.334 km²
Становништво 4 654 115 стан.
(2008.)
Густина насељености 377 стан./km²
Урбанизација 78,4%
Регистарске таблице S
Званична презентација војводства Шлеског

Војводство Шлеско (пољ. Województwo śląskie) је једно од 16 пољских војводства. Основано је 1. јануара 1999. године. Налази се у јужном делу Пољске. Седиште војводства је град Катовице.

Положај[уреди]

Војводство Шлеско се налази у јужном делу Пољске, на горњем току река Висле, Одре и Варте. Граничи се са Чешком и Словачком. Данашње војводство се налази на месту где се спајају регије Шлезија и Малопољска, две историјски и културно веома различите регије.

Демографија[уреди]

У војводству живи око 4.654.100 што представља око 12% укупног становништва у Пољској. Ово је, по броју становника, друго по величини војводство у Пољској (одмах после Мазовског војводства. Густина насељености износи 377 становника по km² и то је најгушће насељено војводство у Пољској.

Природни прираштај у војводству је најмањи од свих осталих војводстава. Он износи -1,1 (просечни прираштај у Пољској је 0,1).


У војводству се налази велики број припадника националних мањина (у овом и Опољским војводством налази се преко 70% од укупног броја непољског становништва у држави).

Спољашње везе[уреди]