Војводство шлеско

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Војводство Шлеско)


Координате: 50° 20′ 0" СГ Ш, 19° 0′ 1" ИГД

Војводство Шлеско
Застава војводства Шлеског Грб војводства Шлеског
Застава Грб
Војводство Шлеско на мапи Пољске
Седиште Војводе Катовице
Војвода Зигмунт Лукашчик
Површина 12.334 km²
Становништво 4 654 115 стан.
(2008.)
Густина насељености 377 стан./km²
Урбанизација 78,4%
Регистарске таблице S
Званична презентација војводства Шлеског

Војводство Шлеско (пољ. Województwo śląskie) је једно од 16 пољских војводства. Основано је 1. јануара 1999. године. Налази се у јужном делу Пољске. Седиште војводства је град Катовице.

Положај[уреди]

Војводство Шлеско се налази у јужном делу Пољске, на горњем току река Висле, Одре и Варте. Граничи се са Чешком и Словачком. Данашње војводство се налази на месту где се спајају регије Шлезија и Малопољска, две историјски и културно веома различите регије.

Демографија[уреди]

У војводству живи око 4.654.100 што представља око 12% укупног становништва у Пољској. Ово је, по броју становника, друго по величини војводство у Пољској (одмах после Мазовског војводства. Густина насељености износи 377 становника по km² и то је најгушће насељено војводство у Пољској.

Природни прираштај у војводству је најмањи од свих осталих војводстава. Он износи -1,1 (просечни прираштај у Пољској је 0,1).


У војводству се налази велики број припадника националних мањина (у овом и Опољским војводством налази се преко 70% од укупног броја непољског становништва у држави).

Спољашње везе[уреди]