Одра

Из Википедије, слободне енциклопедије
За друге употребе, погледајте Одра (вишезначна одредница).
Одра
Odra/Oder
Wikimedia-050117-Wroclaw-Oder-1.jpg
Река Одра у Вроцлаву
Опште информације
Дужина 854 km
Басен 118.861 km2
Пр. проток 574 m3s
Слив Балтички
Пловност од ушћа до град Козла
Водоток
Извор у Моравској
В. извора 634 m
Ушће у Шчећинском заливу
Географске карактеристике
Насеља Острава, Ополе, Вроцлав, Франкфурт на Одри, Шчећин
Притоке Лужичка Ниса, Опава, Бобр, Варта

Река Одра (чеш. Odra, пољ. Odra, нем. Oder, лат. Viadrus, Viadua) је река у Централној Европи. Извире у Моравској (Република Чешка) и тече кроз западну Пољску где сачињава 187 km границе између Пољске и Немачке (део тзв. линије Одра-Ниса). Река се улива у Шчећинску лагуну северно од Шчећина и онда путем три рукавца (Дзивна, Свина и Пене) истиче у Балтичко море.

Географија[уреди]

Река Одра је дуга 854 km: 112 у Чешкој, 742 у Пољској (укључујући 187 на граници са Немачком) и друга је по дужини у Пољској, после Висле. Слив јој има површину од 118.861 km², 106.056 у Пољској (89%), 7.217 у Чешкој (6%), и 5.587 у Немачкој (5%). Каналима је повезана са рекама Хафел, Шпреја и Висла. Протиче кроз Војводство шлеско, Војводство опољско, Војводство доњошлеско, Војводство лубушко и Војводство западно-поморско у Пољској и државе Бранденбург и Мекленбург-Западна Померанија у Немачкој.

Главни водоток се улива у Шћећинску лагуну. На северу лагуне су острва Уседом (западно) и Волин (источно).

Највеће леве притоке су Опава, Лужичка Ниса и Бобр, а десна Варта.

Највећи град на реци Одра је Вроцлав. Други важнији градови су Острава, Ополе, Глогов, Франкфурт на Одри, Шћећин, Свиноујшће.

Историја[уреди]

Реку Одру су стари Римљани називали Viadrus или Viadua, и то је била једна од комуникација на „путу ћилибара“ од Балтика према Риму. Током средњег века, реку су звали Odera или Oddera. Први пут се помиње у документу „Dagome iudex“, где се описују границе ране Пољске државе под војводом Мјешком I око године 990.

Рани средњовековни документи набрајају многе народе који су живели у долини Одре: Шлежане, Опољанце, Волинијане, Пиржице и друге.

Спољашње везе[уреди]