Одра

С Википедије, слободне енциклопедије
Одра
Odra/Oder
WyspaRedzinska-GK.JPG
Река Одра у Вроцлаву
Odra-mapa.png
Опште информације
Дужина854 km
Басен118.861 km2
Пр. проток574 ​m3s
СливБалтички
Пловностод ушћа до град Козла
Водоток
Извору Моравској
В. извора634 m
Ушћеу Шчећинском заливу
Географске карактеристике
Држава/е Чешка
 Немачка
 Пољска
НасељаОстрава, Ополе, Вроцлав, Франкфурт на Одри, Шчећин
ПритокеЛужичка Ниса, Опава, Бобр, Варта
Река на Викимедијиној остави

Река Одра (чеш. Odra, пољ. Odra, нем. Oder, лат. Viadrus, Viadua) је река у Централној Европи. Извире у Моравској (Чешка Република) и тече кроз западну Пољску где сачињава 187 km границе између Пољске и Немачке (део тзв. линије Одра-Ниса). Река се улива у Шчећинску лагуну северно од Шчећина и онда путем три рукавца (Дзивна, Свина и Пене) истиче у Балтичко море.

Географија[уреди | уреди извор]

Река Одра је дуга 854 km: 112 у Чешкој, 742 у Пољској (укључујући 187 на граници са Немачком) и друга је по дужини у Пољској, после Висле. Слив јој има површину од 118.861 km², 106.056 у Пољској (89%), 7.217 у Чешкој (6%), и 5.587 у Немачкој (5%). Каналима је повезана са рекама Хафел, Шпреја и Висла. Протиче кроз Војводство шлеско, Војводство опољско, Војводство доњошлеско, Војводство лубушко и Војводство западно-поморско у Пољској и државе Бранденбург и Мекленбург-Западна Померанија у Немачкој.

Главни водоток се улива у Шћећинску лагуну. На северу лагуне су острва Уседом (западно) и Волин (источно).

Највеће леве притоке су Опава, Лужичка Ниса и Бобр, а десна Варта.

Највећи град на реци Одра је Вроцлав. Други важнији градови су Острава, Ополе, Глогов, Франкфурт на Одри, Шћећин, Свиноујшће.

Историја[уреди | уреди извор]

Реку Одру су Римљани називали Viadrus или Viadua, и то је била једна од комуникација на „путу ћилибара“ од Балтика према Риму. Током средњег века, реку су звали Odera или Oddera. Први пут се помиње у документу „Dagome iudex“, где се описују границе ране Пољске државе под војводом Мјешком I око године 990.

Рани средњовековни документи набрајају многе народе који су живели у долини Одре: Шлежане, Опољанце, Волинијане, Пиржице и друге.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]