Војислав Говедарица

С Википедије, слободне енциклопедије
Војислав Говедарица
Датум рођења1940.
Место рођењаГацко
 Краљевина Југославија
Веза до IMDb-а

Војислав Говедарица познат и под надимком Воја Крстарица, (рођен 1940. године у Гацку, Источна Херцеговина, Краљевина Југославија), српско-амерички глумац и телохранитељ Силвестера Сталонеа. У свет филма га је увео Пуриша Ђорђевић. У САД сви га знају као Руса из „Рамба II“, који мучи Сталонеа. Са Жан-Клодом ван Дамом је глумио у филму „Лавље срце“. Сад углавном ради као телохранитељ.

Биографија[уреди | уреди извор]

Након доласка у Београд ради као редар, и спасилац на Сави где добија надимак - крстарица. Изашао је o њему, једном у новинама чланак „Колос нежног срца“, кад је једном силеџији отео пиштољ и набио му га у задњицу пошто је овај покушао да му силује другарицу. Практично, сваки дан је спасавао девојке од силовања. Углавном се дружио с момцима ван закона; добро је познавао Ћенту и Љубу Земунца. У историју српског филма је ушао играјући епизодне улоге код Пурише Ђорђевића и других редитеља. Био је аутентични улични херој, наглашеног индивидуализма.

Имао је 41 годину када је отишао у САД где почиње да ради као обезбеђење, у Малибуу. На филму почиње да ради захваљујући Сејфи Молеру. Упознаје Силвестера Сталонеа који одлучује да му да улогу у „Рамбу II". Касније је радио и са Жан-Клодом ван Дамом са којим је глумио у филму „Лавље срце". Мало је недостајало да добије значајну улогу у „Робину Худу", са Кевином Костнером.

Цитати[уреди | уреди извор]

Нисам ja здрав због вежбања или хране, већ због начина на који третирам људе!

Овде (тј. у Србији) ме запрепашћује колико се људи баве једни другима. Као да немају своје проблеме. У Америци је потпуно превазиђено како изгледаш, шта носиш на себи, у шта и кога верујеш ! Раде и по 18 сати, немају времена за такве глупости. Овде сви кукају да немају, a нико неће да ради.

Нама, Србима, то недостаје: поштовање према људима које не познајеш!

Да није било Пуркета, најшармантнијег човека на свету, не бих упознао свет филма.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]