Градска вила у Ул. Косовској 28 у Алексинцу

С Википедије, слободне енциклопедије
Градска вила у Ул. Косовској 28 у Алексинцу
Опште информације
МестоАлексинац
ОпштинаАлексинац
Држава Србија
Врста споменикаспоменик културе
Време настанка1924.
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Ниш

Градска вила у Ул. Косовској 28 се налази у Алексинцу. Саграђена је 1924. године и представља непокретно културно добро као споменик културе Србије.

Опште информације[уреди | уреди извор]

Кућа се налази у улици Косовској 28, својом локацијом заузима део простора надомак периферијској зони насеља, а саграђена је као виноградарска кућа, попут виле заједно са окућницом у власништву породице Савић 1924 године. Пројектант је Милорад Дивац. Саграђена је као приземна и састоји се из габарита правоугаоне основе, тако да из масе израњају плитки калкански ризалити са стране, како на северној тако и на јужној фасади. Просторије унутар зграде групишу се око средишњег предсобља.

У спољној архитектури, са благом игром маса и кровова, условљеном једном потпуно симетричном димензијом, остварен је веома пријатан сценски ефекат, коме доприноси и сам прилаз објекту са предбаштом. Посматрана у целини заједно са својом окућницом и ширим екстеријером кућа представља једно од ретких материјалних сведочанстава тадашњег начина становања у природи, надомак града.[1]

Уписана је у регистар Завода за заштиту споменика културе Ниш 1989. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Градска вила у Ул. Косовској 28”. nasledje.gov.rs. Приступљено 19. 9. 2022. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]