Зграда Градске управе у Бањој Луци

Из Википедије, слободне енциклопедије
Палата банске управе
Uprava.jpg
Информације
Локација Бања Лука
Статус завршена
Свечано отварање 8. новембра 1932.
Саграђена 1932.

Зграда Градске управе (некада палата Банске управе[1] или Банова зграда управе[2]) објекат је у Бањој Луци у којем су смјештене институције Скупштине града, градоначелника и административне службе града Бање Луке.

Историја[уреди]

Почетком 1931. године расписан је југословенски конкурс у београдској Политици и сарајевском Народном јединству, за израду идејних скица за палату Банске управе и Бански двор, а прву награду су добили архитекти из Београда Јованка Бончић Катеринић, Анђелија Павловић и Јован Ж. Ранковић. Паралелно са изградњом Банског двора, у марту 1931. године почела је и градња палате Банске управе. У Банској управи је планирано 150 соба са свим административно-управним апаратом Бановине. Објекти су свечано отворени 8. новембра 1932.

Архитектура[уреди]

Диспозиције објеката палате Банске управе и Банског двора су ријешене блоковским системом, са свјетларницима уз наглашено централно постављено степениште, смишљено и креативно, са задовољењем свих функција. Габарити обухватају углове улица, код којих се, излазећи фасадама на три стране, формирају затворени блокови. На овај начин здања Банског двора и Банске управе представљају чврсте завршне елементе постојећих цјелина, истовремено дјелујући као фасадно платно репрезентативног трга. Овакво архитектонско рјешење, које у себи садржи архитектонски израз обједињеног класицизма и елемената средњовјековног српског градитељства, са извученим и наглашеним пиластрима, те са декоративно обрађеним капителима и архиволтама које уоквирују полукружне отворе, у коначном рјешењу је дало градитељско остварење посебних вриједности.

Референце[уреди]

  1. Из књиге „Бан Милосављевић“, аутора Зорана Пејашиновића http://www.banjaluka.rs.ba/
  2. Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију (2015):Измјена и допуна просторног плана Републике Српске до 2025. Бањалука: Урбанистички завод

Спољашње везе[уреди]