Грб Јужног Судана

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Грб Јужног Судана
Coat of arms of South Sudan.svg
Детаљи
Носилац Јужни Судан
Усвојен2011.
Мото„правда, слобода, просперитет“
Coat of arms of South Sudan.svg
Овај чланак је дио серије о
политичком систему Јужног Судана
Устав
Спољашњи односи

Грб Јужног Судана је званични хералдички симбол афричке државе Републике Јужни Судан. Грб је усвојен у јулу 2011. године, пред проглашење независности. Првобитно га је предложио кабинет једног аутономног региона у априлу 2011, а одобрио га је Парламент Јужног Судана у мају.

Опис[уреди]

Грб се састоји од следећих сегмената. У средишту је афрички орао белорепан испред кога се налазе традиционални штит и укрштена копља. Орао гледа преко свог десног рамена у канџама држи златну ленту са натписом Republic of South Sudan. Изнад златне ленте налази се лената са мотом државе Justice, Liberty, Prosperity (Правда, слобода, просперитет)[1]

Историјат[уреди]

Грб аутономног региона усвојен је потписивањем мировног споразума између Народног покрета за ослобођење Судана и Владе Судана 9. јула 2005. године. Званично ће бити усвојен 9. јула 2011. године проглашењем независности. У средишту се налази афрички орао белорепан који симболизује снагу и издржљивост. Глава му је окренута у страну и гледа преко свог десног рамена држећи ленту у кљуну са натписом на арапском „Победа је наша“. Испод раширених крила је лента са натписом назива државе „Република Судан“. Орао је окружен двоструким кругом у облику штита на којем је полукружно у горњем делу исписано „GOVERNMENT OF SOUTHERN SUDAN“ (Влада Јужног Судана), а у доњем акроним тог назива — „GOSS“[2].

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  1. ^ О знамењу и симболима Јужног Судана
  2. ^ „О државном знамењу јужног Судана”. Архивирано из оригинала на датум 17. 12. 2007. Приступљено 21. 06. 2011. 

Спољашње везе[уреди]