Грб Јужног Судана

С Википедије, слободне енциклопедије
Грб Јужног Судана
Детаљи
Носилац Јужни Судан
Усвојен2011.
Мото„правда, слобода, просперитет“

Грб Јужног Судана је званични хералдички симбол афричке државе Републике Јужни Судан. Грб је усвојен у јулу 2011. године, пред проглашење независности. Првобитно га је предложио кабинет једног аутономног региона у априлу 2011, а одобрио га је Парламент Јужног Судана у мају.

Опис[уреди | уреди извор]

Грб се састоји од следећих сегмената. У средишту је афрички орао белорепан испред кога се налазе традиционални штит и укрштена копља. Орао гледа преко свог десног рамена у канџама држи златну ленту са натписом Republic of South Sudan. Изнад златне ленте налази се лената са мотом државе Justice, Liberty, Prosperity (Правда, слобода, просперитет)[1]

Историјат[уреди | уреди извор]

Грб аутономног региона усвојен је потписивањем мировног споразума између Народног покрета за ослобођење Судана и Владе Судана 9. јула 2005. године. Званично ће бити усвојен 9. јула 2011. године проглашењем независности. У средишту се налази афрички орао белорепан који симболизује снагу и издржљивост. Глава му је окренута у страну и гледа преко свог десног рамена држећи ленту у кљуну са натписом на арапском „Победа је наша“. Испод раширених крила је лента са натписом назива државе „Република Судан“. Орао је окружен двоструким кругом у облику штита на којем је полукружно у горњем делу исписано „GOVERNMENT OF SOUTHERN SUDAN“ (Влада Јужног Судана), а у доњем акроним тог назива — „GOSS“[2].

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „О знамењу и симболима Јужног Судана”. Архивирано из оригинала 13. 03. 2012. г. Приступљено 10. 07. 2011. 
  2. ^ „О државном знамењу јужног Судана”. Архивирано из оригинала 17. 12. 2007. г. Приступљено 21. 06. 2011. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]