Грб Камеруна

С Википедије, слободне енциклопедије
Грб Камеруна
Детаљи
Носилац Камерун
Усвојен1986.
Мото„мир, рад, домовина“
Раније верзије1960–1986

Грб Камеруна је званични хералдички симбол афричке државе Републике Камерун. Грб је усвојен 1986. године. Нови грб је модификованија верзија старог из 1960. године.

Опис[уреди | уреди извор]

Грб се састоји од штита изнад и испод којег су траке са геслом. Иза штита се налазе два укрштена свежња прућа. Штит се састоји од истих основних боја као и застава. У централном, црвеном делу штита налази се вага иза које су обриси изгледа државе.

На траци испод штита налази се пуно име државе на француском и енглеском језику. Изнад штита стоји државно гесло „мир, рад, домовина“, такође на оба језика. Свежњеви прућа су симбол ауторитета државе, а вага представља правду.

Верзија грба пре усвајања новог 1986., садржавала је гесла само на француском језику. Горе је стајао натпис „République du Cameroun – 1er Janvier 1960“, а доле гесло „мир, рад, домовина“. На штиту се у зеленом и жутом пољу налазила по једна плава петокрака звезда, док у црвеном пољу није било жуте звезде. Због тога су се вага и обриси државе протезали до врха штита.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]