Грб Ирака

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Грб Ирака
Coat of arms of Iraq (2008–present).svg
Детаљи
Носилац Ирак
Усвојен2008.
Мото„Република Ирак”

Грб Ирака је званични хералдички симбол државе Република Ирак. Сличан грб је у употреби још од 1965. године, а у међувремену је доживео само незнатне измене. Задња измена на грбу је усвојена 2008. године.

Темељни део грба је Саладинов орао, симбол панарапског покрета у 20. веку. Орао крилима придржава штит, који је у бојама националне заставе, а канџама држи зелену траку са државним геслом на „Република Ирак“ („ал-Џумхурија ал-Иракија“).

Историјски грбови[уреди | уреди извор]

Први републички грб Ирака, усвојен након револуције 1958. године, заправо је био приказ сунчевог диска Шамаша. Иако је генерал Абдул Карем Касем у почетку подупирао панарабизам, с убрзо га је напустио.

Након револуције коју је у Ираку 1963. године извршила панарапска партија Баат, усвојен је грб са Саладиновим орлом. Овај грб је тада у упораби имала и Уједињена Арапска Република. Боје на штиту биле су у вертикалном положају, а у белом пољу налазиле су се три зелене петократке звезде.

Године 1991, националне боје на штиту постављене су хоризонтално, а између петокраких звезда стављен је натпис на арапском, „Алах је велик“ („Алаху Акбар“). Године 2004, након америчке инвазије и окупације Ирака натпис на грбу и застави промењен је у куфско писмо. Године 2008, са штита су уклоњене зелене петократке звезде, тако да је у белом пољу остао само куфски натпис „Алах је велик“.Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]