Грб Јемена

С Википедије, слободне енциклопедије
Грб Јемена
Детаљи
Носилац Јемен
Усвојен1990.
Мото„Република Јемен”

Грб Јемена је званични хералдички симбол државе Република Јемен. Грб је усвојен 1990. године, након уједињења Северног и Јужног Јемена.

Грб има облик амблема, а главни мотив на грбу је златни орао, који у канџама држи ленту. На траци је исписано државно гесло „Република Јемен“ („ал-Џумхурија ал-Јаманија“). Орао својим крилима придржава штит на чијем је горњем делу приказ биљке кафе и бране Мариб. Доњи део штита испуњен је плаво-белим таласастим линијама које су симбол Црвеног и Арпаског мора. Десно и лево од орла развијене су две заставе Јемена.

Историјски грбови[уреди | уреди извор]

Северни Јемен[уреди | уреди извор]

Јемен је као британска колонија био подељен на Северни и Јужни. Северни Јемен је добио независност 1962. године. Његов грб је био сличан данашњем, а штит на прсима орла више је сличио грбу бившег Мутавакилитског краљевства Јемен. Трака са државним геслом била је зелене боје.

Јужни Јемен[уреди | уреди извор]

Јужни Јемен добио је независност од Велике Британије 1967. године и убрзо после тога је проглашен социјалистичком републиком. Грб Јужног Јемена био је Саладинов орао, који је крилима придржавао штит на којем се налазио приказ националне заставе Јужног Јемена. Орао је канџама придржавао траку на којој је било исписано државно гесло „Народна Република Јужни Јемен“ од 1967. до 1970, а после тога гесло „Народна Демократска Република Јемен“.

Референце[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]