Грб Лаоса

Из Википедије, слободне енциклопедије
Лаос
Emblem of Laos.svg
Детаљи
Носилац  Лаос
Усвојен 1992.
Мото „мир, независност, демократија“

Грб Лаоса[1] је усвојен 1992. године. Не разликује се превише од старијег грба, који је био у употреби од 1975. године.

На грбу доминира народно светиште, храм у Фа Тат Луангу. Испред храма је приказана брана која симболизује хидроелектрану на резервоару Нам Нгун. Приказан је и асфалтирани пут и стилизовано поље риже. На дну грба се налази зупчаник, симбол индустријализације земље. На левој страни траке пише „мир, независност, демократија“ (лао. ສັນຕິພາບ ເອກະລາດ ປະຊາທິປະໄຕ), на десној „јединство и просперитет“ (лао. ເອກະພາບ ວັດຖະນາຖາວອນ), а у средини пуни назив државе.

Грб је 1991. године модификован услед промена у совјетском блоку. Комунистички симболи, црвена звезда и срп и чекић, замењени су храмом у Фа Тат Луангу. Грб је описан у лаоском уставу:

Национални амблем Лао Народне Демократске Републике је круг који на дну приказује једну половину зупчаника и црвену траку са натписом „Лао Народна Демократска Република“, обавијен око свежњева риже на обе стране и црвеним тракама које носе натпис „мир, независност, демократија, јединство, просперитет“. Приказ пагоде Фа Тат Луанг налази се између врхова свежњева риже. Пут, поље риже, шума и брана су приказани у средини круга.

— Устав Лао Народне Демократске Републике § 90 [2]

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. Грб Лаоса је у ствари амблем јер не поштује основна хералдичка правила.
  2. Constitution of the Lao People's Democratic Republic, § 90 Official website of the Laotian embassy in Thailand.

Спољашње везе[уреди]