Грб Лаоса

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Грб Лаоса
Emblem of Laos.svg
Детаљи
Носилац Лаос
Усвојен1992.
Мото„мир, независност, демократија“

Грб Лаоса је званични хералдички симбол Лаоске Народне Демократске Републике. Грб има облик амблема и усвојен је 1992. године. Не разликује се превише од старијег грба, који је био у употреби од 1975. године.

На грбу доминира народно светиште, храм у Фа Тат Луангу. Испред храма је приказана брана која симболизује хидроелектрану на резервоару Нам Нгун. Приказан је и асфалтирани пут и стилизовано поље риже. На дну грба се налази зупчаник, симбол индустријализације земље. На левој страни траке пише „мир, независност, демократија“ (лао. ສັນຕິພາບ ເອກະລາດ ປະຊາທິປະໄຕ), на десној „јединство и просперитет“ (лао. ເອກະພາບ ວັດຖະນາຖາວອນ), а у средини пуни назив државе.

Грб је 1991. године модификован услед промена у совјетском блоку. Комунистички симболи, црвена звезда и срп и чекић, замењени су храмом у Фа Тат Луангу. Грб је описан у лаоском уставу:

Национални амблем Лао Народне Демократске Републике је круг који на дну приказује једну половину зупчаника и црвену траку са натписом „Лао Народна Демократска Република“, обавијен око свежњева риже на обе стране и црвеним тракама које носе натпис „мир, независност, демократија, јединство, просперитет“. Приказ пагоде Фа Тат Луанг налази се између врхова свежњева риже. Пут, поље риже, шума и брана су приказани у средини круга.

— Устав Лао Народне Демократске Републике § 90 [1]

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Constitution of the Lao People's Democratic Republic, § 90 Official website of the Laotian embassy in Thailand.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]