Грб Хонгконга

С Википедије, слободне енциклопедије
Регионални Грб Хонгконг
香港特別行政區區徽
Детаљи
НосилацХонгконг специјална административна област НР Кине
Усвојен1997.
ШтитBauhinia blakeana

Грб Хонгконга је званични хералдички симбол ове специјална административна област Народне Републике Кине. Грб има облик амблема и ушао је у употребу 1. јула 1997. године, након преноса суверенитета Хонгконга од Британаца Народној Републици Кини[1].

Амблем има исте елементе дизајна као регионална застава Хонгконга у кругу. Спољни бели прстен је приказан са натписом званичног назива територије на традиционалном кинеском (кин: 香港特別行政區區徽) и енглеске кратке форме "Хонгконг" (енгл. Hong Kong)[1].

Историја[уреди | уреди извор]

Колонијална значка[уреди | уреди извор]

Колонијална значка Хонгконга.

Колонијална значка је била у употреби од 1843. у некој од верзија, све док није замењена грбом одобреним 1959.[2] Током неколико ревизија, идеја о значки је остала. На њој су била приказана три трговца и гомилу терета на кеју са леве стране у првом плану. У позадини је био квадратно намештен брод и Кинеска џунка у луци у позадини са купастим брдима. Изнад је Краљевски грб Уједињеног Краљевства[2].

Колонијални грб (1959–1997)[уреди | уреди извор]

Грб Хонгконга
香港盾徽
Верзије
Мали грб Хонгконга
незваничан, користе га извиђачи Хонгконга
Детаљи
НосилацБритански Хонгконг
Усвојен1959.
ЧеленкаКрунисан лав, правилан, који међу шапама држи бисер, такође правилан.
ШтитСребрн, на води, подељен таласима са правилна два троједарна Џунка, у пуном једрењу, нагнута ка унутра, такође правилна, са борбеном навалном круном на врху.
Држачи штитаСа десне стране лав краљевски крунисан, правилан, и са леве стране кинески Змај, златан, заједно са речју Hong Kong.

Грб је био у употреби у колонијалном Хонгконгу од када је одобрен, 21. јануара 1959, и касније усвојен и на колонијалној застави у јулу те године. Употреба грба (од стране Владе Хонгконга) завршина је 1997, где је замењен регионалним грбом. На грбу су две традиционалне кинеске Џунке окренуте један ка другој, а на црвеној позадини бојни златни мурал круне. Челенка је био крунисан лав који држи бисер, а држачи су били британски лав и кинески змај. Штит и држачи су стајали на постаменту, који се састоји од острва, са свитком са натписом "Хонгконг".

Ове две Џунке симболизују значај Источне трговине на мору, која окружује колонију. Поморска круна симболизује Хонгконгву везе са морнарицом и трговачком морнарицом, а таласаста линија признаје кратку, али храбару одбрану Хонгконга против Јапанаца током током Другог светског рата[3].

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б http://www.legco.gov.hk/yr97-98/english/counmtg/hansard/970503fe.htmOFFICIAL RECORD OF PROCEEDINGS,1997年5月3日。(PDF格式)
  2. ^ а б http://www.lcsd.gov.hk/CE/Museum//History/download/the_hk_story_exhibition_materials_c.pdf Архивирано на сајту Wayback Machine (6. март 2007),「香港故事」常設展資料。(PDF格式)
  3. ^ Flag badges, seals, and arms of Hong Kong / G. C. Hamilton. / Hong Kong : Govt. Press, 1963.

Види још[уреди | уреди извор]