Гргур Пешталић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Фра Гргур Пешталић (Вашкут, 27. јуна 1755. - Баја, 1. фебруара 1809.) био је буњевачки књижевник. Оставио је за себе више песама и филозофских списа, али је највише познат по епу „Достојна племените Бачке старих успомена” (1790), где истиче заслугу Срба и Буњеваца у ослобођењу Угарске од Турака.

Биографија[уреди]

Припадао је будимском кругу фрањевачких писаца, заједно са Ловром Брачуљевићем, Гргуром Чеваповићем, Маријаном Јаићем, Матијом Петром Катанчићем, Михајлом Раднићем, Стјепаном Виловим и Емериком Павићем.[1].

Завршио је филозофију и теологију у Будиму 1779. године. Предавао је филозофију на филозофским училиштима у Баји и Мохачу. Филозофске списе писао је латинским, а књижевна дела народним језиком, који је називао „словинским и илиричким језиком”.[2].

Хрвати га уз Емерика Павића сврставају међу најзначајније представнике хрватске књижевности с краја 18. и почетка 19. века на икавици у угарском Подунављу. Хрвата у Мађарској, штавише, сматрају га претходником хрватског препорода на подручју јужне Угарске.[3]. Ушао је антологију поезије буњевачких Хрвата из 1971. Гезе Кикића коју је издала Матица хрватска.

Достојна племените Бачке[уреди]

Хеј славински сад амо племићи!
Равне Бачке сиви соколићи!
Промотрите Славоније славу
Сву Арватску, Лику и Гербаву:
Јурве Турчин, и сав свит познаје
Каквих наших слава и сада је;
И ви браћо моја мила, Србљани!
Ви делије свем свиту познани!
На ноге се јуначке скочите
Нису ваши код куће дримали,
Већ Турчнина за браду дрмали

Извори[уреди]

  1. ^ Croatica Kht. Povijest Hrvata u Mađarskoj]
  2. ^ Prilozi Archived 20070612045147 at www.ifzg.hr Error: unknown archive URL Ante Sekulić: Grgur Peštalić i njegova filozofska djela
  3. ^ Oktatási és Kulturális Minisztérium Kerettanterv - a horvát kisebbségi oktatáshoz/Okvirni program hrv. jezika i književnosti za dvojezične škole

Литература[уреди]

  • Geza Kikić: Antologija proze bunjevačkih Hrvata, Matica Hrvatska, Zagreb, 1971.