Грегорио Алегри

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Грегорио Алегри
Gregorio Allegri Romano01.jpg
Датум рођења1582.
Место рођењаРим
Датум смрти(1652-02-17)17. фебруар 1652.
Место смртиРим
Грегорио Алегри

Грегорио Алегри (итал. Gregorio Allegri, Рим, око 1582. - Рим, 7. фебруар 1652) је био италијански композитор римске школе, свештеник и певач. Његово најпознатије и најзначајније дело јесте Miserere.

Биографија[уреди]

Још као дечак учио је музику и певао у хору катедрале Сан Луиђија Француског, под руководством хоровође Ђованије Бернандина Нанина, брата Ђованија Мариа Нанина. Како је био намењен цркви, имао је бенефиције у катедрали Фермо. Ту је компоновао велики број мотета и остале духовне музике, коју је приметио папа Урбан VIII, који га је укључио у хор Сикстинске капеле у Риму као контраалта. Тамо је певао од 6. децембра 1629. године до своје смрти. Сматран за добронамерног човека.

Написао је два тома концерата за пет гласова, који су објављени 1618. и 1619. године, два тома мотета за шест гласова објављених 1621. године, издање симфоније из четири делова, пет миса, два оквира Јеремијиног плача, као и пуно мотета који нису објављени за његова живота. Био је један од првих композитора који су компоновали музику за гудачке инструменте.