Иго Капет

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иго Капет
King Hugh Capet.jpg
Иго Капет
Датум рођења 938.
Место рођења Париз
Француска
Датум смрти 24. октобар 996.
Место смрти Париз
Француска
Гроб Базилика Сен Дени
Династија Капети
Отац Иго Велики
Период 987996

Иго Капет или Хуго Капет или Иго Капе (93824. октобар 996) је био краљ Француске (987—996). Први је краљ Француске из династије Капета.

Постаје најмоћнији племић Француске[уреди]

Деда му је био краљ Француске Робер I Француски, а отац му је моћни племић Иго Велики, који је био старатељ краља Лотара II. Иго Капет наслеђује 956. велика имања од свог оца и по томе постаје најмоћнији племић у Француској.

Када је Лотар II покушао да поврати Лорену, немачки цар Отон II је дошао до Париза. Отон је морао да се повуче, јер је Иго Капе са осталим племићима подржао краља. Ипак је Лорена остала у немачким рукама.

Доминира Француском током власти краља Лотара[уреди]

Од 978. до 986. склапа савезништво са немачким царевима Отоном II и Отоном III. Отон II је био цар Светог римског царства и контролисао је папе, а преко њих постављања бискупа и надбискупа у Француској.

Уз помоћ надбискупа Рејмског Адалберона Иго успева да доминира Француском. Лотар је у односу на њих немоћан. До 985. Лотар је био краљ само по титули. После Лотара краљ је био његов син Луј V, који умире без мушких наследника након годину дана.

Постаје краљ[уреди]

Нови краљ је требало да буде Лотаров брат Карло, али Иго Капет користи подршку надбискупа Рејмског, који уверава племићку скупштину да изаберу Игу Капета. Тако је Иго Капет 3. јула 987. постао краљ Француске. Оснивач је династије Капет. Да би добио подршку племића направио је многе уступке, тако да касније једва влада Француском.

Несигуран владар[уреди]

Његову власт карактеришу несигурност и пометња. Могао се слободно кретати својим поседима, а по већини Француске није смео да се креће због опасности да буде заробљен, па откупљиван уз велику цену.

Ван његовог поседа, Француска је имала мноштво различитих закона. Постојало је 150 различитих новчаних јединица и много језика. Да се уједини таква велика земља, као што је била Француска био је велики задатак и у доба јачих краљева. Постојала је стална борба краљева и племића. Иго Капе је имао бројне борбе са вазалима у подручју Сене и Лоаре.

Осећао се несигурно док није ликвидирао Лотаревог брата Карла, а Карлова деца су страдала под сумњивим околностима. Ига је наследио син Робер II Побожни.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]Претходник:
Луј V
France Ancient.svg
Француски краљеви
(987996)
Наследник:
Робер II Побожни
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}