Даглас Серк

С Википедије, слободне енциклопедије
Даглас Серк
Douglas Sirk (1955).jpg
Датум рођења(1897-04-26)26. април 1897.
Место рођењаХамбург
 Немачко царство
Датум смрти14. јануар 1987.(1987-01-14) (89 год.)
Место смртиЛугано
 Швајцарска

Даглас Серк (енгл. Douglas Sirk; Хамбург, 26. април 1897 - Лугано, 14. јануар 1987) био је немачко-амерички редитељ, познат по холивудским мелодрамама из педесетих година двадестог века. Најпознатији филмови су му: Величанствена опсесија, Све што небо дозволи, Записано у ветру, Потамнели анђели и Имитација живота. Сматра се једним од најутицајнијих синеаста 20. века.

Рођен је као Ханс Детлеф Сирк (нем. Hans Detlef Sierck) у породици данског порекла. Започео је каријеру у Трећем рајху тридесетих година, снимивши неколико запажених филмова. Пошто је био ожењен Јеврејком, напустио је Немачку и наставио каријеру у Холивуду, где је дебитовао са изразито антифашистичким филмом Хитлеров лудак (Hitler's Madman). Врхунац каријере имао је педестих, када је снимио низ раскошних и стилизованих мелодрама, смештених у наизглед малограђански миље Америке. Након комерцијалног успеха филма Имитација живота (Imitation of Life) из 1959, изненада је прекинуо каријеру, вративши се у домовину, где је радио као позоришни редитељ и предавач у филмским школама.[1]

Иако су комерцијално били веома успешни, оновремени амерички филмски критичари су негативно оцењивали Серкове филмове, сматрајући их баналним, неважним и нереалистичним кич остварењима, која су намењена за домаћице. Шездесетих је француска филмска критика, укључујући редитеље Жан-Лик Годара и Франсоа Трифоа, прва указала на њихову естетску вредност и Серкову редитељску вештину. Немачки редитељ Рајнер Вернер Фасбиндер био је дубоко фасциниран Серковим остварењима, те је са режисером учинио серију интервјуа, написао есеј и режирао Сви други се зову Али, својеврсни омаж Серковим мелодрамама. Слично је учинио и амерички редитељ Тод Хејнс снимивши Далеко од раја, делимични римејк филма Све што небо допушта. Педро Алмодовар, Квентин Тарантино и Франсоа Озон су такође у својим остварењима одали поштовање Серковим остварењима.

Делимична филмографија[уреди | уреди извор]

Филмови које је режирао Даглас Серк
Год. Српски назив Оригинални назив
1953. All I Desire
1954. Taza, Son of Cochise
1954. Величанствена опсесија Magnificent Obsession
1954. Знак пагана Sign of the Pagan
1955. Капетан лаког хода Captain Lightfoot
1955. Све што небо дозволи All That Heaven Allows
1956. Увек постоји сутра There's Always Tomorrow
1956. Записано у ветру Written on the Wind
1957. Хвалоспевна битка Battle Hymn
1957. Прекид Interlude
1957. Потамнели анђели The Tarnished Angels
1958. Време љубави и време умирања A Time to Love and a Time to Die
1959. Имитација живота Imitation of Life

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]