Дамјан Бабић

С Википедије, слободне енциклопедије
Дамјан Бабић Дашо
Лични подаци
Датум рођења(1927-10-23)23. октобар 1927.
Место рођењаБеране, Краљевина СХС
Датум смрти16. април 1998.(1998-04-16) (70 год.)
Место смртиБеране, Црна Гора, СР Југославија
Занимањемузичар
Музички рад
ЖанрНародна музика
Издавачка кућаПГП РТБ
Дискос Александровац
Београд диск
Југотон Загреб

Дамјан Бабић Дашо (Беране, 23. октобар 1927Беране, 16. април 1998) био је босанскохерцеговачки и југословенски композитор и професор музике.

Биографија[уреди | уреди извор]

Био је музичка легенда, ентузијаста и неуморан стваралац на пољу музике. По одласку из родног Иванграда (данас Беране) и завршене средње музичке школе и Више педагошке школе (музички одсек), живео је и радио у Кључу, а потом у Храсници код Сарајева, као професор музике, где је основао и Нижу музичку школу. Када је требало да постане директор Музичке школе на Илиџи, коју је такође основао, завршава Музичку академију у Сарајеву (одсек клавир).[1]

Обзиром на године живота и рада проведене у Сарајеву, остао је музичка легенда Босне и Херцеговине и читаве бивше СФРЈ. Био је врстан музички педагог и веома плодан композитор, изузетно цењен и поштован у југословенским музичким круговима. Поред редовног рада, бавио се компоновањем песама у духу народног мелоса и својим песмама лансирао у музичку орбиту имена попут: Зоре Дубљевић, Бебе Селимовић, Сафета Исовића, Недељка Билкића, Василије Радојчић, Наде Обрић, Наташе Владетић, Слободана Лалића... Један је од оснивача и све до рата 1992. године, директор легендарног фестивала народне музике Илиџа. У његовом студију у Храсници своје хитове снимали су: Бијело дугме, Даворин Поповић, Сафет Исовић, Нада Обрић, и многе друге музичке звезде бивше државе. Почетком рата 1992. године, већ нарушеног здравља, враћа се у свој родни град - где и умире након шест година. Његово име се и данас спомиње са посебним пијететом и респектом, а његове песме постале су незаобилазан део богате музичке ризнице ових простора.[2]

Стваралаштво[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „autori damjan babic daso”. riznicasrpska.net (на језику: српски). Архивирано из оригинала 22. 01. 2021. г. Приступљено 30. 07. 2020. 
  2. ^ „Ivangradska himna dasa babica”. espona.me (на језику: српски). Архивирано из оригинала 18. 02. 2020. г. Приступљено 30. 07. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]