Дарко Карајић

С Википедије, слободне енциклопедије
Дарко Карајић
Дарко Карајић
Датум рођења1964.
Место рођењаШабац
 СФРЈ

Дарко Карајић (Шабац, 1964) српски је музичар и универзитетски професор. Карајић је професор је на Факултету музичке уметности у Београду и члан Ансамбла „Ренесанс“.

Школовање[уреди | уреди извор]

Живео је и стекао основно образовање у Владимирцима. Пре студија класичне гитаре, гитару је учио код Душана Шапоње, Надежде Кондић, Душана Богдановића и Вере Огризовић. На Музичкој академији у Загребу је дипломирао у класи Иштвана Ремера, а постдипломске студије је завршио на ФМУ у Београду на тему „Музика за лауту Ј. С. Баха“ у обради за гитару.

Солиста и рад са ансамблима[уреди | уреди извор]

Као члан ансамбала Musica Antiqua, Арс Нова, Ренесанс и Студија за рану музику, наступао је у свим значајнијим концертним дворанама и фестивалима Југославије и Европе, а као члан групе Балканика имао је концерте широм света. У сарадњи са ФМУ и Југословенском асоцијацијом класичних гитариста 2004. године по први пут организује Дане лауте у Београду.

Осим са ансамблима, наступао је као солиста са оркестром "Душан Сковран", хором и оркестром РТС-а, Београдском филхармонијом, оркестром Београдске опере, Београдском камератом. Код нас је одржао солистичке концерте на лаути и гитари у Београду, Суботици, Апатину, Сомбору, Новом Саду, Бечеју, Зрењанину, Шапцу, Лозници, Ваљеву, Нишу, Крагујевцу, Алексинцу, Пожаревцу, Смедереву, Земуну, Бањој Луци, Врњачкој Бањи.

На Фестивалу "Гитар арт" у Београду наступао је више пута као солиста и камерни музичар. Члан је жирија на свим значајнијим такмичењима за гитару и камерну музику код нас, као што су Републичко такмичење, Фестивал музичких школа, Гитар арт...[1]

Педагошки рад[уреди | уреди извор]

Професор је на Факултету музичке уметности у Београду, где предаје нотацију и интерпретацију ране музике, док у Музичкој школи „Јосип Славенски“ предаје лауту на Одсеку за рану музику.[2] Ради и као предавач на Музичкој академији у Сарајеву. Покретач је наставе лауте на одсеку за рану музику у нижој и средњој музичкој школи.

Одржао је мајсторске курсеве у Бару, Београду, Бањој Луци, Новом Саду, Смедереву, Пожаревцу, Нишу, Лозници, Шапцу... [3][4]

Дискографија[уреди | уреди извор]

  • Албум Journey (Путовање – музика 17. и 18. века), Издавач: Едитион Лилац, 2015 [5][6]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]