Дарко Карајић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Дарко Карајић
Darko 11.jpg
Дарко Карајић
Датум рођења1964.
Место рођењаШабац
 СФРЈ

Дарко Карајић (Шабац, 1964) је професор на Факултету музичке уметности у Београду и члан Ансамбла „Ренесанс“.

Школовање[уреди]

Рођен је у Шапцу, 1964. године, живео је и стекао основно образовање у Владимирцима. Пре студија класичне гитаре, гитару је учио код Душана Шапоње, Надежде Кондић, Душана Богдановића и Вере Огризовић. На Музичкој академији у Загребу је дипломирао у класи Иштвана Ремера, а постдипломске студије је завршио на ФМУ у Београду на тему „Музика за лауту Ј. С. Баха“ у обради за гитару.

Солиста и рад са ансамблима[уреди]

Као члан ансамбала Musica Antiqua, Арс Нова, Ренесанс и Студија за рану музику, наступао је у свим значајнијим концертним дворанама и фестивалима Југославије и Европе, а као члан групе Балканика имао је концерте широм света. У сарадњи са ФМУ и Југословенском асоцијацијом класичних гитариста 2004. године по први пут организује Дане лауте у Београду.

Осим са ансамблима, наступао је као солиста са оркестром "Душан Сковран", хором и оркестром РТС-а, Београдском филхармонијом, оркестром Београдске опере, Београдском камератом. Код нас је одржао солистичке концерте на лаути и гитари у Београду, Суботици, Апатину, Сомбору, Новом Саду, Бечеју, Зрењанину, Шапцу, Лозници, Ваљеву, Нишу, Крагујевцу, Алексинцу, Пожаревцу, Смедереву, Земуну, Бањој Луци, Врњачкој Бањи.

На Фестивалу "Гитар арт" у Београду наступао је више пута као солиста и камерни музичар. Члан је жирија на свим значајнијим такмичењима за гитару и камерну музику код нас, као што су Републичко такмичење, Фестивал музичких школа, Гитар арт...[1]

Педагошки рад[уреди]

Професор је на Факултету музичке уметности у Београду, где предаје нотацију и интерпретацију ране музике, док у Музичкој школи „Јосип Славенски“ предаје лауту на Одсеку за рану музику.[2] Ради и као предавач на Музичкој академији у Сарајеву. Покретач је наставе лауте на одсеку за рану музику у нижој и средњој музичкој школи.

Одржао је мајсторске курсеве у Бару, Београду, Бањој Луци, Новом Саду, Смедереву, Пожаревцу, Нишу, Лозници, Шапцу... [3][4]

Дискографија[уреди]

  • Албум Journey (Путовање – музика 17. и 18. века), Издавач: Едитион Лилац, 2015 [5][6]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]