Пређи на садржај

Дионисиос Касдаглис

С Википедије, слободне енциклопедије
Дионисиос Касдаглис
Касдаглис у финалу 1896.
Лични подаци
Датум рођења(1872-10-10)10. октобар 1872.
Место рођењаСолфорд,
Датум смрти1931.
Место смртиБад Наухајм,
Освојене медаље
Тенис
Олимпијске игре
Сребрна медаља — друго место 1896 Атина појединачно
Сребрна медаља — друго место 1896 Атина мушки парови

Дионисиос Касдаглис (енгл. Dionysios Kasdaglis, грч. Διονύσιος Κάσδαγλης, Солфорд, Енглеска, 10. октобар 18721931) је био грчко-египатски тенисер који је учествовао на тениском турнису првих Олимпијским играма 1896. у Атини.

Касдаглис је био једини египатски учесник на Играма, који је дошао у Грчку.[1]. Играо је у оба финала на тениском турниру појединачно и у мушким паровима.

У појединачној конкуренцији победио је Деферта из Француске у првом колу, Константиноса Акратопоулоса из Грчке у другом и у полуфиналу Момчила Тапавицу из Мађарске. У финалу изгубио је од Џона Пајуса Боланда из Уједињеног Краљевства. Освојена медаља од стране Међународног олимпијског комитета МОКа, приписана је Грчкој.

На турниру мушких парова Касдаглис је играо у пару са Грком Деметриосом Петрококиносом. Они су у првом колу победили грчки пар Паспатис и Ралис, а касније енглеско-аустралијски пар Робертсон- Флек у полуфиналу. У финалу Касдаглис је опет изгубио од Боланда који је играо у пару са немачким тенисером Фридрихом Трауном.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Volker Kluge, Die Olympischen Spiele von 1896 bis 1980. Namen, Zahlen, Fakten, Sportverlag Berlin, (Ost-)Berlin 1981, Seite 11.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]