Џорџ Стјуарт Робертсон

С Википедије, слободне енциклопедије
Џорџ Стјуарт Робертсон
Лични подаци
Датум рођења(1872-05-25)25. мај 1872.
Место рођењаЛондон, Уједињено Краљевство
Датум смрти29. јануар 1967.(1967-01-29) (94 год.)
Место смртиЛондон, Уједињено Краљевство
Спортске информације
Спортбацање диска
Освојене медаље
Тенис
Олимпијске игре
Бронзана медаља — треће место 1896 Атина мушки парови

Џорџ Стјуарт Робертсон (енгл. George Stuart Robertson; Лондон, 25. мај 1872Лондон, 29. јануар 1967) је бивши енглески атлетичар и тенисер. Био је студент Оксфордског универзитета, а такмичио се на првим Олимпијским играма 1896.

Атлетика[уреди | уреди извор]

Учествовао је у две атлетске дисцилине: бацању диска и бацању кугле. У бацању диска био је четврти са резултатом 25,20 метара. Овај резултат је био „рекорд“ односно најслабији забележени резултат у историји олимпијских игара у бацању диска.[1]

У бацању кугле постигао је даљину од 9,95 метара и такође био четврти.

Тенис[уреди | уреди извор]

На тениском турниру играо је и у појединачној конкуренцији и у игри парова. У појединачној конкуренцији елиминисан је у првом колу од Константиноса Паспатиса из Грчке.

У игри парова он је са својим партнером Аустралијанцем Едвином Тедијем Флеком био трећи. У првом колу су били слободни па су аутоматски отишли у полуфинале, где су изгубили од Дионисиоса Касдаглиса из Египта и Деметриоса Петрококиноса из Грчке.

Свечана церемонија затварања игара отворена је националном химном Грчке, после које је изведена и Робертсонова ода древној Грчкој.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Hodge, Gavvandra, Olympian odes: I say, what rhymes with Discoboloi? in The Independent on Sunday 8. август 2004, at findarticles.com

Спољашње везе[уреди | уреди извор]