Фридрих Траун

С Википедије, слободне енциклопедије
Фридрих Адолф Траун
Лични подаци
Датум рођења1876.
Место рођењаWandsbek, Немачко царство
Датум смрти1908.
Место смртиХамбург, Немачко царство
Освојене медаље
Тенис
Мушки парови
Олимпијске игре
Златна медаља — прво место 1896 Атина

Фридрих Адолф Траун (нем. Friedrich Adolph Traun; 29. март 1976. Вандсбек11. јул 1908. Хамбург) је бивши немачки атлетичар и тенисер, који је учествовао на Олимпијским играма 1896. у Атини.

У атлетским такмичењима учествовао је у две дисиплине тркама на 100 метара и 800 метара. У обе је у квалификацијама заузео трећа места са непознатим резултатом није се квалификовао у финале.

На тениском турниру у појединачној конкуренцији, Трауна је поразио у првом колу Ирац Џон Пајус Боланд из Уједињеног Краљевства, који је био и победник овог турнира. Траун се пласирао од 8 до 13 места.

За турнир у паровима, Траун и удружио са Боландом. У првом колу су поразили браћу Аристидиса и Константиноса Акратопоулос и пласирали се у полуфинале где су били слободни. Противници у финалу била је мешовита екипа Деметриос Петрококинос и Дионисиос Касдаглис коју су поразили и освојили златну медаљу.

Траун је био из богате породице. Његов отац је имао фирму за продају пословног простора.

После олимпијске победе одлази у САД на неколико година. Вратио се у Немачку и 11. јула 1908. пронађен је мртав у хотелској соби у Хамбургу. Претпоставља се да је извршио самубиство. Његова кћерка Лизелот рођена је пола године након очеве смрти.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]