Доња црква у Сремским Карловцима

Црква Светих апостола Петра и Павла
Donja crkva, Sremski Karlovci 8270 11.jpg
Опште информације
МестоСремски Карловци
ОпштинаСремски Карловци
Време настанка1719.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе

Доња црква, тачније Српска православна црква Светих апостола Петра и Павла, је једна од најзначајнијих и највреднијих грађевина у старом језгру Сремских Карловаца, као Просторне културно-историјске целине изузетног значаја за Србију. Горња црква је посвећена Светим апостолима Петру и Павлу.

Историја цркве[уреди | уреди извор]

Доња црква се први пут помиње у једном запису 1599. године, а данашњи храм је изграђен на старим темељима 1719. године[1]. Црква је каснијим обновама добила данашњи изглед. Петар I Петровић Његош је у овој цркви рукоположен за владику.

Изглед цркве[уреди | уреди извор]

Основа Доње цркве је у облику триконхоса, са једноставним фасадама у барокном стилу[2].

Спољна и унутрашња припрата су под сводовима. Наос је подељен на три травеја од којих је трећи под солејом, у виду плитког елиптичног свода са дубоким прозорским нишама.

Резбарија иконостаса припада неокласицизму: то су композитни стубови са гирландама, вазе над престоним иконама и дверима, уравнотежени и симетрични облици икона.

Значај цркве[уреди | уреди извор]

Доња црква је данас споменик културе под заштитом државе.

У порти Доње цркве се налази платан, који је данас под заштитом државе и представља велелепан природни споменик Сремских Карловаца[1].

Галерија[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Sremski Karlovci[[Категорија:Ботовски наслови]]”. Архивирано из оригинала на датум 25. 07. 2014. Приступљено 20. 07. 2014.  Сукоб URL—викивеза (помоћ)
  2. ^ Donja crkva Sremski Karlovci: Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture

Спољашње везе[уреди | уреди извор]