Римокатоличка црква у Сремским Карловцима

Rimokatolička crkva Sv. Trojstva (Sremski Karlovci) 8230 05.jpg
Римокатоличка црква (десно) и Саборна православна црква (лево) у Сремским Карловцима

Римокатоличка црква Светог Тројства је једна од најзначајнијих и највреднијих грађевина у старом језгру Сремских Карловаца, као Просторне културно-историјске целине изузетног значаја за Србију.

Историја цркве[уреди | уреди извор]

Римокатоличка црква, посвећена Светој Тројици, подигнута је 1768. године[1].

Прва римокатоличка парохија после ослобађања Срема од Турака основана је 1737. године. Изградња данашње цркве започета је 1730. године на месту остатака старије цркве из средњег века, која је припадала Бенедиктинцима. После вишегодишње градње 1768. године црква је освештана у присуству цара Јосифа II лично.

Наређењем Дворског савета у Бечу 1783. године, срушене су занатске радионице које су заклањале цркву са западне стране као и кућа која се налазила између католичке и Саборне цркве. Било је више обнове цркве током времена - 1863, 1924, 1956. и 1972. године.

Изглед цркве[уреди | уреди извор]

Римокатоличка црква Сбетог Тројства изграђена је у барокном духу. Портал цркве је један од најлепших примера барока на простору Србије[2].

Римокатоличка црква представља једнобродну грађевину, са тространом олтарском апсидом на истоку. Западно прочеље је најзначајније и богато украшено. Северна и јужна фасада су готово без декорације[1].

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Rimokatolička crkva u Sremskim Karlovcima: Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture
  2. ^ „Sremski Karlovci[[Категорија:Ботовски наслови]]”. Архивирано из оригинала на датум 25. 07. 2014. Приступљено 20. 07. 2014.  Сукоб URL—викивеза (помоћ)