Драгана Дујовић

С Википедије, слободне енциклопедије
Драгана Дујовић
Лични подаци
Пуно имеДрагана Дујовић
Датум рођења(1984-10-22)22. октобар 1984.(39 год.)
Место рођењаНови Сад, СФР Југославија
УниверзитетУниверзитет уметности и дизајна у Мајамију
Породица
СупружникБрет Болтон
ДецаНико, Ники и Лука
Каријера
Висина183 cm
Боја косесветлосмеђа
Боја очијузелена
Модна кућаWilhelmina Models
Званични веб-сајт
dragana.com

Драгана Дујовић (енгл. Dragana Dujovic; Нови Сад, 22. октобар 1984) српско-америчка је манекенка и модна дизајнерка. Представљала је Србију и Црну Гору на избору за Мис универзума 2004. године.[1][2]

Биографија[уреди | уреди извор]

Драгана се родила у главном граду покрајине Војводине, у којем је и стасала. По очевој страни је пореклом из Црне Горе, а по мајчиној из Босне и Херцеговине. Одрастајући без оца у радничкој породици морала је да се више него њени вршњаци бори како би остварила своје снове. Завршила је Хемијско-технолошку школу и Факултет за менаџмент у Новом Саду. У интервјуу који је 2004. објављен поводом њеног учешћа на избору за Мис универзума открила је да су јој, након што јој је отац преминуо када је имала само две године, мајка и старији брат помогли да ипак има нормално детињство и да као посебност из свог живота издваја хуманитарни рад за незбринуту децу и друге хуманитарне акције.[3]

Манекенство[уреди | уреди извор]

Моделингом је почела да се бави врло рано, већ као тринаестогодишњакиња, прихвативши понуду да похађа курс у локалној модној агенцији. Касније је постала дечји инструктор и подучавала млађе како да позирају пред камером и да се понашају на модној писти. Са шеснаест година је по први пут учествовала у такмичењу лепоте и била прва пратиља тинејџерске мис Југославије. Не само физички изглед него и таленат и одлучност су јој помогли да са осамнаест година представља тадашњу Србију и Црну Гору на избору за Мис универзума у Еквадору. Тамошњи медији су писали о њој као о фавориту међу осамдесет учесница, а анкете на интернету су показале да су шансе да Драгана победи чак 92 одсто.[4] Она је боје Србије и Црне Горе међународно бранила и на Miss Model of the World 2009. и Top Model of the World 2010.

Одлазак у САД[уреди | уреди извор]

После путовања по Европи настанила се у Сједињеним Америчким Државама 2012, како би усавршила своје образовање и каријеру. Две године потом потписала је уговор са престижном модном агенцијом „Wilhelmina Models”, а 2016. је дипломирала на смеру за дијазнирање аксесоара Универзитета уметности и дизајна у Мајамију, претходно добивши позајмицу универзитета.[2] Јуна 2021. објавила је аутобиографију „Драгана: Моје путовање од Србије до Америке” (енгл. Dragana: My Journey from Serbia to America), са циљем да код оних који је буду читали пробуди мотивацију за успехом и охрабри их да не стају док не постигну зацртани циљ. У овој књизи она пружа увид у детаље свог животног пута, признајући да је свако такмичење за мис којег је била део оставило траг на њу и припремило је за разне ситуације са којима се касније сусрела.

Данас је успешна предузетница која дизајнира ташне и аксесоаре са етикетом бренда који носи њено име.[5][6] Удата је за светски признатог хирурга Брета Болтона са којим има троје деце, синове Ника и Луку и ћерку Ники. Живи и ради у Мајамију, на обалама Бискејна.

Занимљивости[уреди | уреди извор]

Драгана Дујовић се опробала и у глумачким водама, појавивши се у краткометражном филму „Гавран” (енгл. Raven), снимљеном 2013. на темељу познате поеме Едгара Алана Поа.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Магија чисте лепоте”, Живети здравије, 7. јул 2016. Посећено: 6. септембра 2021.
  2. ^ а б „Америчка бајка српске манекенке – Драгана Дујовић живи амерички сан”, Story, 1. септембар 2021. Посећено: 6. септембра 2021.
  3. ^ „Miss Serbia & Montenegro at Miss Universe 2004 Contest” Архивирано на сајту Wayback Machine (13. септембар 2021), SantaBanta.com, 2004. Посећено: 8. септембра 2021.
  4. ^ „Драгана Дујовић о утисцима са избора Мис универзума у Еквадору”, Глас јавности, 19. јун 2004. Посећено: 8. септембра 2021.
  5. ^ „The US-Based Fashion Brand Dragana Headed by Former Miss Universe Launches Its Vast Fashion Handbags Collection”, Yahoo Finance, 10. децембар 2020. Посећено: 10. септембра 2021.
  6. ^ „Dragana Dujovic Reveals How Fashion Governs the Lifestyle in the Most Breathtaking Ways”, Influencive.com, 19. мај 2021. Посећено: 10. септембра 2021.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Dujovic, D. (2021). My Journey from Serbia to America. Miami, FL. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]