Дресирани мушкарац

С Википедије, слободне енциклопедије
Дресирани мушкарац
АуторЕстер Вилар
Класификација
ISBN?978-0-9530964-2-8

Дресирани мушкарац (нем. Der Dressierte Mann) је књига ауторке Естер Вилар из 1971. године. Главна идеја која стоји иза књиге је да мушкарци не угњетавају жене, већ сасвим супротно жене контролишу мушкарце у своју корист.[1] Треће издање књиге објављено је у јануару 2009. године.

Садржај[уреди | уреди извор]

Књига тврди да, супротно уобичајеној феминистичкој реторици и реторици о женским правима, жене у индустријализованим културама нису потлачене, већ користе добро успостављени систем манипулисања мушкарцима.

Вилар пише, „Мушкарце су дресирале и условљавале жене, слично начину на који је Павлов условљавао своје псе, како би постали њихови робови. Као накнаду за труд мушкарци су добијали повремено женину вагину на употребу." Књига тврди да се млади дечаци подстичу да своју мушкост повезују са њиховом способношћу да буду сексуално интимни са женом и да жена може да контролише мушкарца друштвено оснажујући себе да буде вратар његовог осећаја мушкости. Вилар наводи да то траје већ дуже време.

Ауторка тврди да друштвене дефиниције и норме, попут идеје да су жене слабе, саме жене конструишу имајући на уму њихове потребе. Вилар објашњава како то функционише: ако се на жене гледа као на слабе, од њих се очекује мање; и због тога им је у друштву дато више простора него мушкарцима. Вилар наводи да су жене углавном „спонзоруше“ које покушавају да извуку новац и друге материјалне ресурсе од мушкараца. Једно од начина на које жене контролишу мушкарце да би извршиле овај пренос ресурса је похвала. Жене дају похвале мушкарцима само када су њихове потребе на неки начин задовољене.

Друго средство манипулације је прорачуната употреба излива осећања. Вилар тврди да жене могу да контролишу своје емоционалне реакције, док мушкарци не могу и да жене стварају претерано драматизоване емоционалне реакције како би постигле свој циљ: емоционално „уцењују“ мушкарце. Жене такође користе секс као алат за манипулацију и контролу, али и традиционалне концепте љубави и романтике, на које се гледа позитивније од секса, како би контролисале сексуални живот мушкараца. Вилар пише да мушкарци ништа не добијају браком и да их жене присиљавају на то под претпоставком испуњава њихових романтичних жеља.

Књига се завршава изјавом Вилар да би било тешко променити ситуацију апелујући на жене, јер су жене безосеђајне према мушким недаћама и не желе да се одрекну свог угодног положаја у друштву. На мушкарцима је да превазиђу обману и емоционалну уцену и изложе је отвореној критици пре него што дође до било каквих значајнијих промена.

Одзив[уреди | уреди извор]

Дресирани мушкарац је била прилично популарна књига у време објављивања, делом и због значајног извештавања у штампи.[2]

Вилар се појавила у емисији Тонајтс шоу 21. фебруара 1973. године, како би разговарала о својој књизи. Вестдојчер Рундфунк ју је 1975. године позвао на телевизијску дебату [3] са Алис Шварзер, која се у то време сматрала водећим представником женског покрета у Западној Немачкој. Расправа је изазвала контроверзу, посебно због високог степена агресивне реторике. На пример, у једном тренутку, Шварзер је изјавила да је Вилар[4] „не само сексиста, већ и фашиста“, и упоредио је њену књигу са нацистичким новинама Јуришник.[5]

Вилар је изјавила да су јој претили смрћу због те књиге: „Нисам довољно широко замишљала о изолацији у којој бих се нашла након писања ове књиге. Нити сам предвидео последице које би то имало за касније писање, па чак и за мој приватни живот - насилне претње до данас нису престале“. [6]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Times, Judith Weinraub Special to The New York (13. 6. 1972). „She Says It's the Men Who Are Enslaved (Published 1972)” — преко NYTimes.com. 
  2. ^ E. Vilar, "Der dressierte Mann", radio-interview (in german) Архивирано 2012-05-03 на сајту Wayback Machine ARD, November 7, 1971. Retrieved in December 19, 2011.
  3. ^ Excerpts from the debate can be seen in the documentary about Alice Schwarzer, available in the "Deutschland - Lenker und Gestalter" series of 12 DVDs released in Germany, and in a recent Schwarzer interview aired in September 27, 2011, and available in the ARD website. The full-42 minute debate can be obtained directly from WDR in DVD here.
  4. ^ Im Clinch (in german) Der Spiegel, February 10, 1975. Retrieved December 20, 2011.
  5. ^ Frau gegen Frau (in german) Die Zeit, June 16, 2005. Retrieved December 20, 2011.
  6. ^ Esther Vilar, The Manipulated Man, revised edition, August 1998

Спољашње везе[уреди | уреди извор]