Ексер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Уколико сте тражили дрогу, погледајте чланак МДМА.
Ексери

Ексер је спојно средство које служи за механичко повезивање два материјала. Изгледом личи на шипку, ваљак или осовину која на једној страни има зашиљени део а на другој проширење ради лакшег укуцавања.

Користе их столари, тесари, обућари, тапетари, стаклорезци и многи други.

У материјале се утискује укуцавањем, најчешће користећи чекић, мада постоје и други алати који обављају исту функцију али су електрични, пнеуматски исл. Пожељно је користити рукавице као заштитно средство од повреда.

Ексери се најчешће праве од мекшег гвожђа, поступком машинског ковања. Гвоздени ексери се производе тзв. масовном производњом па им је цена релативно ниска. Најчешће се укуцавају у дрво, али могу и у зид и друге материјале. Дужина им је од 1 cm до 20 cm а пречник од 1 до 6-7 mm. Ексери могу бити, по потреби, пресвучени неким антикорозивним материјалом јер их у агресивним околинама напада корозија.

Ексери могу бити од и дрвета. Дрвене ексере користе обућари и они се укуцавају у кожу тј. у ципеле.

Свака струка користи ексере према својим потребама. Обућарски дрвени ексери немају главу, тапетарски (рајснадла) су кратки али са великом главом, столарски за ламперију су посебно танки и сл. Постоје ексери за дрво, зид, бетон.

Спољашње везе[уреди]