Екстремадура

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Екстремадура
Extremadura
Estremaura
Flag of ЕкстремадураExtremaduraEstremaura
Застава
Official seal of ЕкстремадураExtremaduraEstremaura
Грб
Extremadura in Spain (plus Canarias).svg
Држава  Шпанија
Админ. центар Мерида
Влада
 • Председник Гиљермо Фернандез Вара (PSOE)
Површина
 • Укупно 41,634 km2 (16,075 sq mi)
Становништво
 • Укупно 1,083,879
 • Густина 26/km2 (67/sq mi)
Број посланика
(конгрес/сенат)
10/8
Вебсајт Званични веб-сајт

Екстремадура (шп. Extremadura) је аутономна заједница Шпаније која се налази у југозападном делу Иберијског полуострва, и састоји се од две покрајине: Касерес на северу, и Бадахоз на југу. Главни град је Мерида.

Екстремадура се граничи на северу са Кастиљом и Леоном, на југу са Андалузијом, на истоку са Кастиљом-Ла Манчом, и на западу са Португалом.

Етимологија имена[уреди]

Постоји више теорија о настанку имена Екстремадура. Једна је да потиче од латинског имена Екстрема Дори (лат. Extrema Dorii), што би значило „крајеви реке Дуеро“, или „на другом крају реке Дуеро“, што би била алузија на положај ове покрајине која се налази на југу реке Дуеро. Ово име је такође било име којим су Римљани називали земље у јужном делу долине реке Дуеро и њених притока. Међутим, данас је много прихваћенија теза да се реч Екстремадура употребљавала у доба Реконкисте, да означи земље смештене на крају границе хришћанских краљевина са севера Иберијског полуострва са Ал-Андалузом. Тако име Екстремадура добијају територије на граници Краљевине Кастиље, око данашње покрајине Сорије, што би била кастиљанска Екстремадура. Такође исто име добијају најудаљеније територије у првој линији одбране од Мавара Краљевине Леон, која је подразумевала велики део територије данашње покрајине Касерес, која сеп ростирала јужно све до таифе Бадахоз, и та територија би била, леонска Екстремадура.

Шпанска аутономна заједница Екстремадура не би требало да се меша са старом португалском покрајином Екстремадуром, иако је етимолошки корен исти.

Становништво[уреди]

Демографија
1970.1981.1991.2001.2011.
1.169.3961.064.9761.061.8521.058.5031.104.499