Екстремадура

Из Википедије, слободне енциклопедије
Екстремадура
Extremadura
Estremaura
Положај Екстремадуре
Застава Екстремадуре
Застава
Грб Екстремадуре
Грб
Држава  Шпанија
Админ. центар Мерида
Службени језик шпански
Председник Гиљермо Фернандез Вара (PSOE)
Површина 41.634 km2
 — Број ст. 1.083.879
 — Густина ст. 26 ст/km2
Број посланика
(конгрес/сенат)
10/8
Званични веб-сајт

Екстремадура (шп. Extremadura) је аутономна покрајина Шпаније која се налази у југозападном делу Иберијског полуострва, и састоји се од две провинције: Касерес на северу, и Бадахоз на југу. Главни град је Мерида.

Екстремадура се граничи на северу са Кастиљом и Леоном, на југу са Андалузијом, на истоку са Кастиљом-Ла Манчом, и на западу са Португалом.

Етимологија имена[уреди]

Постоји више теорија о настанку имена Екстремадура. Једна је да потиче од латинског имена Екстрема Дори (лат. Extrema Dorii), што би значило „крајеви реке Дуеро“, или „на другом крају реке Дуеро“, што би била алузија на положај ове покрајине која се налази на југу реке Дуеро. Ово име је такође било име којим су Римљани називали земље у јужном делу долине реке Дуеро и њених притока. Међутим, данас је много прихваћенија теза да се реч Екстремадура употребљавала у доба Реконкисте, да означи земље смештене на крају границе хришћанских краљевина са севера Иберијског полуострва са Ал-Андалузом. Тако име Екстремадура добијају територије на граници Краљевине Кастиље, око данашње провинције Сорије, што би била кастиљанска Екстремадура. Такође исто име добијају најудаљеније територије у првој линији одбране од Мавара Краљевине Леон, која је подразумевала велики део територије данашње провинције Касерес, која сеп ростирала јужно све до таифе Бадахоз, и та територија би била, леонска Екстремадура.

Шпанска аутономна покрајина Екстремадура не би требало да се меша са старом португалском провинцијом Екстремадуром, иако је етимолошки корен исти.