Риоха

Из Википедије, слободне енциклопедије
Риоха
La Rioja
Положај Риохе
Застава Риохе
Застава
Грб Риохе
Грб
Држава  Шпанија
Админ. центар Логроњо
Службени језик шпански
Председник Педро Санз Алонсо (PP)
Површина 5.045 km2
 — Број ст. 306.377
 — Густина ст. 61 ст/km2
Број посланика
(конгрес/сенат)
4/4
Званични веб-сајт

Риоха (шп. La Rioja) је шпанска аутономна заједница на северу Шпаније, и у исто време истоимена покрајина (тзв. једнопокрајинална аутономна заједница), кроз коју пролази река Ебро и Оха.

Граничи се са Баскијом и Наваром на северу, са Кастиљом и Леоном на западу, са Наваром на истоку, Кастиљом и Леоном и Арагоном на југу. Главни град аутономне заједнице и покрајине је Логроњо. Покрајина је подељена на 174 општине.

Историја[уреди]

До доласка Римљана у 2. веку п. н. е. територију Риохе су насељавала два келтска племена. Почетком 7. века заузимају је Маври. Подручје Риохе, био је предмет претензија Краљевине Наваре и Краљевине Кастиље од 10. века. Коначно, област је 1173. присвојила Кастиља, иако је постојао јак баскијско-наварски утицај све до скора. Баскијски се, на пример, говорио у планинским подручјима све до 17. века.

Риоха је након смрти Франка, и шпанске транзиције у демократију, постала једнопокрајинална аутономна заједница, захваљујући својој привредној разлици у односу на преостали дио Старе Кастиље, као и одбацивању приједлога да буде део других покрајина, као што су Кастиља и Леон или Баскија.

Спољашње везе[уреди]