Риоха

Из Википедије, слободне енциклопедије
За друге употребе, погледајте Риоха (вишезначна одредница).
Риоха
La Rioja
Застава Грб
Застава Грб
Положај провинције Риохе
Главни град Логроњо
Службени језик шпански
Председник Педро Санз Алонсо (PP)
Број посланика (конгрес/сенат) 4/4
Површина 5.045 km²
 — Број 306.377
 — Густина становништва 61 ст./km²
Веб-сајт www.larioja.org

Риоха (шп. La Rioja) је шпанска аутономна покрајина на северу Шпаније, и у исто време истоимена провинција (тзв. једнопровинцијална аутономна покрајина), кроз коју пролази река Ебро и Оха.

Граничи се са Баскијом и Наваром на северу, са Кастиљом и Леоном на западу, са Наваром на истоку, Кастиљом и Леоном и Арагоном на југу. Главни град аутономне заједнице и провинције је Логроњо. Покрајина је подељена на 174 општине.

Историја[уреди]

До доласка Римљана у 2. веку п. н. е. територију Риохе су насељавала два келтска племена. Почетком 7. века заузимају је Маври. Подручје Риохе, био је предмет претензија Краљевине Наваре и Краљевине Кастиље од 10. века. Коначно, област је 1173. присвојила Кастиља, иако је постојао јак баскијско-наварски утицај све до скора. Баскијски се, на пример, говорио у планинским подручјима све до 17. века.

Риоха је након смрти Франка, и шпанске транзиције у демократију, постала једнопровинцијална аутономна покрајина, захваљујући својој привредној разлици у односу на преостали дио Старе Кастиље, као и одбацивању приједлога да буде део других покрајина, као што су Кастиља и Леон или Баскија.

Спољашње везе[уреди]