Емануел Маша Муановић

С Википедије, слободне енциклопедије
Емануел Маша Муановић
Лични подаци
Датум рођења1880.
Место рођењаКарловци, Аустроугарска
Датум смрти1944.
Место смртиБеоград, Србија

Емануел Маша Муановић (Карловци, 15. август 1880Београд, 1944) био је српски сликар.

Биографија[уреди | уреди извор]

Потиче из карловачке земљорадничке породице, од оца Петра и мајке Ане.[1] Завршио је основну школу и гимназију у родном месту. Од 1895. године учио је сликање у Београду, у Кутликовој уметничкој школи. Студирао је почетком 20. века сликарство у Минхену и Петрограду.[2]

Био је и ученик Кирил Кутликa чија је иницијатива за оснивање Српске цртачке и сликарске школе у Београду 1895. године, постала темељ развоја уметничких школа у Србији. Његова школа је била прва школа на нашим просторима са редовним уписом ученика. Полазници Кутликове школе после завршених студија у Минхену, Прагу или Паризу поред Емануела Муановића били су и Коста Милићевић, Надежда Петровић, Боривоје Стевановић, Драгомир Глишић, Љубомир Ивановић и други. После смрти Кирила Кутлика целокупни инвентар његове уметничке школе преузео је Риста Вукановић и заједно са својом женом Бетом Вукановић, и од априла 1900. године организује у њој наставу на модерној основи. Један од полазника његове школе био је и Емануел Муановић. Из те школе развила се касније Београдска уметничка школа.

У младости је Муановић био познат као "боем и севдалија". Бавио се илустровањем предратних књига и часописа. Често је Маша сликао је пејзаже као наш познати импресиониста Малиша Глишић, густим, пастуозним, скоро рељефним намазима боја. У Народном музеју Србије чува се и неколико његових карикатура.

Боравио је крајем 1926. године у Паризу на специјалном усавршавању у изради барељефа. Приредио је 1927. године са колегом Војиновићем-Пеликаном,[3] изложбу у сомборском соколском дому. "Ратнички музеј" у Београду је 1932. године поседовао целу галерију портрета српских војвода из Великог рата. То је било његово уметничко дело.[4] Године 1936. добио је на предлог председника општине београдске место "чувара зграда на бившој пијаци Душановац".[5] Тако је решио стамбено питање и плаћао општини малу кирију. Израдио је свој аутопортет 1943. године. Умро је у Београду 1944. године.

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ "Свеске" - Друштва историчара уметности Ср Србије", Београд 1980.
  2. ^ У. Рајчевић. „Емануел Муановић-Маша (1880— 1944)", Свеске Друштва историчара уметности Србије 11—12 (Београд 1981).
  3. ^ "Време", Београд 27. април 1927.
  4. ^ "Правда", Београд 18. новембар 1932.
  5. ^ "Београдске општинске новине", Београд 25. јун 1936.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]