Епидаур (Грчка)

С Википедије, слободне енциклопедије
За другу употребу, погледајте страницу Епидаур.
Позориште-поглед са клупа

Епидавр или Епидаур (грч. Ἐπίδαυρος, Епидаврос) је старогрчки град (полис) смештен на Пелопонезу, у Саронском заливу. Два савремена града носе име Епидавр: Палаја Епидавр и Неа Епидавр. Од 2010. оба града припадају општини Епидавр, која је дио округа Арголида.

Епидавр (Епидаур) је древно археолошко налазиште, познато је по отвореном Позоришту са изванредном акустиком. Некада је ту било светилиште античког бога Асклепија(rimski Eskulap) и чувено античко лечилиште. Ово место је раније било познато као место посвећено лечењу, још из раних микенских времена (16. век п. н. е.). Ту се поштовао Малеатас, коме су се приписивала исцелитељска моћ. Кроз векове, стара божанства заменили су Олимпијски богови.

Позориште[уреди | уреди извор]

Позориште Епидаур (Епидавр) је највеће грчко позориште. Пречника 114 метара (кружни подијум је 20м), позориште је могло да прими око 12000 посетилаца. Има одличну акустику. Позориште на отвореном Епидаур (Епидавр) је дело архитекте Поликлета, изграђено у 4. веку п. н. е.. Као део комплекса Асклепијевог светилишта, године 1988. проглашено је као посебно место и налази се на УНЕСКО-овој листи светске културне баштине.

Позориште Епидаур (Епидавр)
Epidaurus 024.jpg
Theatre of Epidaurus 1.jpg

Извор[уреди | уреди извор]