Пређи на садржај

Егејска острва

С Википедије, слободне енциклопедије
Егејска острва у Грчкој.
Егејска острва у Турској.

Егејска острва (грч. Νησιά Αιγαίου; тур. Ege Adaları) су острвска скупина у Егејском мору, којој се на западу и сјеверу налази копно које припада Грчкој, а на истоку Турској; острво Крит ограничава море на југу, а Родос, Карпатос и Касос на југоистоку. Старогрчки назив за Егејско море, Архипелаг (грч. ἀρχιπέλαγος) је касније примјењен на острва и сада се користи као назив за групу острва.

Огромна већина Егејских острва припада Грчкој, и подјењена су између девет периферија. Једина већа острва која припадају Турској су Имброс и Тенедос, која се налазе у сјевероисточном дијелу мора. Под туским суверенитетом су разна мања острва која се налазе дуж туске обале.

Већина острва се налази под утицајем Средоземне климе, што значи да су љета веома топла, а зиме хладне.

Групе острва[уреди | уреди извор]

Подјела Егејских острва на групе.

Егејска острва су традиционално подјељена у седам група, од сјевера према југу:

Појам Италијанска острва Егеја (лат. Isole Italiane dell’Egeo) се понекад користи када се желе означи острва која је освојила Италија током Турско-италијанског рата 1912. године и анектирала (преко Лозанског мира) 1923. све до 1947, када је управа над острвима предата Грчкој.

Епископска сједишта[уреди | уреди извор]

Античка епископска сједишта римске провинције Инслуе (Егејска острва), набројана у Annuario Pontificio као титуларна сједишта:[1]

Античка епископска сједишта римске провинције Лезбос (Егејска острва), набројана у Annuario Pontificio као титуларна сједишта:[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Annuario Pontificio 2013 (Libreria Editrice Vaticana. 2013. ISBN 978-88-209-9070-1. стр. 819–1013), "Sedi titolari"