Ерленд Лу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Ерленд Лу
Erlend Loe.jpg
Датум рођења 24. мај 1969.
Место рођења Трондхејм
Норвешка
Најважнија дела

Ерленд Лу (норв. Erlend Loe; рођен у Трондхајму, 24. маја 1969. године) је норвешки писац.

Правио је кратке филмове и музичке спотове, радио је у позоришту, на психијатријској клиници, као књижевни критичар, учитељ и преводилац поезије. Као писац, дебитовао је 1993. године са романом „Прохујало са женом“, а годину дана касније је објавио дечју књигу „Фискен“ о возачу камиона по имену Курт. Лу има посебан стил писања који је често окарактерисан као наиван. Често користи иронију, претеривање и хумор.

Поред горепоменутог, објавио је романе Наиван. Супер. (1996) који је преведен на тринаест језика и за који је 2006. добио Европску награду младих читалаца, затим „Л“ (1999) за који је добио Награду књижара, „Чињенице у Финској“ (2001), „Доплер“ (2004), Волво Камиони (2005), „Организатор“ (2006) као и још бројне књиге за децу, али и сценарио за филм Детектор из 2000. године.

За кратко време је постао култни норвешки писац, а књиге су му преведене на двадесет језика, између осталих београдска издавачка кућа „Геопоетика“ објавила је преводе на српски Луових романа „Доплер“, „Волво Камиони“, Наиван. Супер. и „Мирни дани у Миксинг Парту“.

Поред већ поменутих награда, добио је 1996. године Награду Министарства културе за дечју сликовницу „Велики црвени пас“ и Награду критике за дечју књигу „Kurt quo vadis?“ („Куда идеш, Курте?“) 1998. године.

Спољашње везе[уреди]