Етно продајна галерија удружења „Наше наслеђе” Нови Сад

С Википедије, слободне енциклопедије
Етно продајна галерија удружења „Наше наслеђе”
Оснивање14. октобар 2020.
ЛокацијаНови Сад
 Србија
Колекцијапроизводи удружења жена из Војводине
АдресаДунавска 6, Нови Сад

Етно продајна галерија удружења „Наше наслеђе” је градска установа Новог Сада, кровно удружење ручних радова из више од сто удружења[1] и први простор за представљање производа жена у Војводини и Србији.[2] Налази се у улици Дунавска 6, у центру града Новог Сада.

Историја[уреди | уреди извор]

Етно продајна галерија удружења „Наше наслеђе” је отворена 14. октобра 2020. са циљем очувања традиције.[3] На свечаном отварању је изложено шесто производа седамдесет и два удружења жена из Војводине и хиљаду петсто чланица.[3] Отварању је присуствовао Милош Вучевић који је истакао значај галерије као првог репрезентативног простора за представљање производа жена у Војводини и Србији.[2] Данас се у галерији продају домаћи сокови, ракија, џемови и китникеси, ручно рађене кућице за дечије лутке у различитим војвођанским ношњама, слике рађене на слами и свили, златовези, гоблени, миљеи, платна и тканине свих врста, пустоване мараме, народна ношња, дрвене колевке, вунене чарапе и папуче и други радови удружења.[1][4] Сви су у саставу истоименог кровног удружења основаног 2016. године са циљем очувања, промовисања и унапређења културне баштине, историје, обичаја, традиционалних заната, народних рукотворина, културних разноликост и подстицања предузетништва.[3] Председница је Снежана Нешовић.[3]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Етно продајна галерија удружења “ Наше наслеђе. Туристичка организација Нови Сад (на језику: српски). Приступљено 2024-05-06. 
  2. ^ а б Vojvodine, Javna medijska ustanova JMU Radio-televizija. „Otvorena prodajna galerija "Naše nasleđe" u Dunavskoj ulici”. JMU Radio-televizija Vojvodine (на језику: српски). Приступљено 2024-05-06. 
  3. ^ а б в г „ОТВОРЕНА ПРОДАЈНА ГАЛЕРИЈА „НАШЕ НАСЛЕЂЕ“ У ДУНАВСКОЈ УЛИЦИ | Novi Sad”. novisad.rs. Приступљено 2024-05-06. 
  4. ^ „Naše nasleđe - jedinstveno krovno udruženje » Domacinska kuca” (на језику: српски). 2023-11-23. Приступљено 2024-05-06.