Етјен Кабе

Из Википедије, слободне енциклопедије
Етјен Кабе

Етјен Кабе
Етјен Кабе

Информације
Датум рођења 1. јануар 1788.
Место рођења Дижон (Француска)
Датум смрти 9. новембар 1856.
Место смрти Сент Луис (САД)
Рад

Етјен Кабе (фр. Étienne Cabet; Дижон, 1. јануар 1788Сент Луис, 9. новембар 1856) је био француски филозоф, социјалиста утописта.

Биографија[уреди]

Етјен Кабе је рођен у Дижону, у Француској, у једној занатлијској породици. Био је државни службеник и постигао је добру каријеру. Касније је, међутим, напустио службу и одао се новинарству, адвокатури и политици. У почетку је био либерални републиканац и, иако прогоњен од стране владе Луја Филипа, изабран је за посланика. Ипак, осуђен је на робију и зато је пребегао у Енглеску.

У Лондону је под утицајем „Утопије“ и овенистичког покрета постао комуниста. По много чему је био сличан Овену. Као и он, своје идеје је изложио у писаним делима и, са друге стране, настојао да их реализује у пракси. Његово најважније дело је „Пут у Икарију“.

Икарија[уреди]

Икарија је измишљено острво, названо по Икару, првом човеку који је покушао да лети. Човек је по природи предодређен да буде срећан, а срећу до сада није остварио због грешака и незнања о организацији друштвеног поретка. Основно зло је друштвена неједнакост, и такође, приватна својина. Читаво подручје Икарије ће бити у заједничкој својини. Пољопривредна производња је организована у оквиру комуна које сачињавају по неколико села, а за читаву земљу постоји јединствени план производње. Ипак, привредну основу чини индустрија. Нема разлике између умног и физичког рада. Радни дан лети траје седам сати, а зими шест сати. Дечји рад не постоји. Расподела је заснована на једнаком снабдевању свих чланова Икарије у храни, одећи и осталим елементарним средствима. Земља се дели на провинције, а оне на по десет комуна. Народ врши власт преко Народне скупштине. Избори су сваке године, а гласачко право имају само мушкарци. Укратко, Кабеов идеал је колективистичка и централистичка привреда до које се долази путем мирног развитка, еволуције.

Спољашње везе[уреди]