Еулекс

Из Википедије, слободне енциклопедије

Мисија владавине права Европске уније на Косову и Метохији - ЕУЛЕКС КОСОВО[1] је мисија полиције и цивилне администрације Европске уније (ЕУ) на Косову и Метохији. Европска унија је прихватила да мисија буде неутрална по питању статуса покрајине и у односу на њену једнострано проглашену независност, а, за узврат, прихваћена је од српских власти и једногласно изгласана у Савету безбедности Уједињених нација.[2] Мисија укључује 2000 полицајаца и судија.

Састав и стварање мисије[уреди]

Државе ЕУ по питању независности Косова:
  признају Косово
  не признају Косово

Савет министара Европске уније је 16. фебруара 2008. одлучио да се покреће „Мисија владавине права ЕУ на Косову-ЕУЛЕКС Косово“ уз уздржаност Кипра. Мисија је требало да постане оперативна после прелазног периода од 120 дана када је требало да замени мисију УНМИК. Мисију је, након потврде њене статусне неутралности, једногласно прихватио Савет безбедности Уједињених нација 26. новембра 2008.

Поред ЕУ, у мисију би требало да буду укључене Канада, Турска, Швајцарска, Норвешка и САД.[3]

За шефа мисије постављен је француски генерал[4] у пензији Ив де Кермабон (франц. Yves de Kermabon), бивши командант бригаде „Север“ у Митровици, као и бивши командант КФОР-а. Њему претпостављени је Специјални изасланик ЕУ за Косово Питер Фајт[5][6] (хол. Pieter Cornelis Feith).

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]