Жан Кретјен

Из Википедије, слободне енциклопедије
Жак Кретјен
Jesse Flis, Bishop Georgije, Jean Chrétien and Patriarch Pavle.jpg
Кретјен са владиком Георгијем и патријарсима Павлом и Иринејем
Биографија
Пуно име Жозеф Жак Жан Кретјен
Датум рођења (1934-01-11)11. јануар 1934.(82 год.)
Место рођења Шавиниган
Канада
Политичка партија Либерална партија Канаде
Мандат(и)
Наследник Пол Мартин

Жозеф Жак Жан Кретјен (франц. Joseph Jacques Jean Chrétien; Шавиниган, 11. јануар 1934) је бивши канадски политичар који је био 20. премијер Канаде. На овом месту се налазио више од десет година, од 4. новембра 1993. до 12. децембра 2003.

Кретјен је дипломирао право на Универзитету Лавал. Први пут је изабран у Дом комуна Канаде 1963. Био је на челу бројних министарстава у владама премијера Пјера Трудоа, као министар правде, министар финансија и министар за индијанска питања и развој Севера. Такође је био потпредседник Владе за време краткотрајне владе Џона Тернера. Године 1990. је постао лидер Либералне партије Канаде и водио је ову партију до победе на савезним изборима 1993. после чега је постао премијер. Поново је изабран за премијера после избора 1997. и 2000. године

Кретјен се снажно противио покрету за независност Квебека и подржавао је политику званичне двојезичности и мултикултурализма. За време његове прве владе, одржан је други референдум о незавиности Квебека, на коме је покрет за целовитост Канаде извојевао тесну победу. Иако његова популарост, као и популарност Либералне партије, била неспорна после три узастопне победе, Кретјен се нашао у центру неколико политичких скандала у каснијим годинама своје премијерске каријере. Оптужен је за недолично понашање у Скандалу о спонзорисању Квебека, мада је Кретјен порицао своју одговорност. Такође је постао уплетен у дуготрајне унутрашње борбе у Либералној партији против дугогодишњег политичког ривала Пола Мартина. Кретјен је поднео оставку на место премијера у децембру 2003. и повукао се из јавног живота.

Спољашње везе[уреди]