Застава Војводине

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Застава Војводине
Flag of Vojvodina.svg
Званична застава
Пропорције1:2
Усвојена27. фебруар 2004.
ИзгледХоризонтална тробојка црвене, плаве и беле боје, са три жуте петокраке (види још)
Застава Војводине
Tradicionalna zastava Vojvodine sa grbom.svg
Традиционална застава
Пропорције2:3
Усвојена15. септембaр 2016.
ИзгледХоризонтална тробојка црвене, плаве и беле боје, са традиционалним грбом (види још)
Застава Војводине
Tradicionalna zastava Vojvodine bez grba.svg
Традиционална застава
Пропорције2:3
Усвојена15. септембaр 2016.
ИзгледХоризонтална тробојка црвене, плаве и беле боје (види још)

Застава Аутономне Покрајине Војводине је један од симбола Војводине. Према Статуту Војводине усвојеном у мају 2014. године, Војводина има две заставе, званичну и традиционалну.[1][2][3] Званична застава је усвојена на седници Скупштине Војводине 27. фебруара 2004. године, док је традиционална застава, базирана на традиционалној српској тробојци из 1848. године, усвојена Статутом Војводине из 2014. Док је увођење традиционалног грба и заставе усвојена гласањем 15. септембра 2016.

Опис[уреди]

Званична застава[уреди]

Званична застава Војводине је у основи српска тробојка (црвено–плаво–бело), која симболизује припадност АП Војводине Републици Србији, са знатно проширеним плавим пољем на које су смештене три жуте петокраке распоређене у троугао које представљају три области Војводине, Срем, Банат и Бачку, а подсећајући на заставу ЕУ, означавају тежњу Војводине ка европским вредностима и интеграцијама. Хералдички изворник овог мотива на застави Војводине је преузет са Летонског споменика слободе.

Пропорције заставе су 1:2 (висина:дужина).

Поводом усвајања ове заставе, од стране више невладиних организација из Војводине је 2003. године покренута иницијатива за оцену уставности ове Одлуке покрајинске скупштине пред Уставним судом Републике Србије.

Традиционална застава[уреди]

Опис изгледа традиционалне заставе АП Војводине гласи: „Застава АП Војводине јесте традиционална тробојка са хоризонталним пољима истих висина црвене, плаве и беле боје, одозго на доле, са традиционалним грбом или без.

Пропорције заставе су 2:3 (висина:дужина)”.[1][4]

Историјске заставе[уреди]

Застава Српске Војводине из 1848. (српска тробојка)[уреди]

Од Мајске скупштине у Сремским Карловцима 1848. године и формирања Српске Војводине, као њена застава је званично употребљавана српска тробојка.[5][6]

Застава Српске Војводине из 1848. (застава српског војводе)[уреди]

1848. године је Аустријско царство подарило војводи Стевану Шупљикцу заставу Српске Војводине.[7] Ова застава је била жуте боје, са црним двоглавим аустријским орлом. Испод орла је стајао натпис „Царско и краљевско војводство српско“, док се на грудима орла налазио војводски плашт, на коме је био штит са крстом и оцилима.

Полеђина заставе била је плава, а на њој се налазио Свети Ђорђе, док је руб полеђине био сачињен од црвено-плаво-белих троуглова.

Застава Шајкашког батаљона из 1848.[уреди]

Шајкашки батаљон је 11. маја 1848. године усвојио револуционарну заставу, која је имала вертикално распоређена поља плаве, жуте и браон боје.[5] Ова застава је, међутим, била од секундарне важности у односу на српску тробојку, која је употребљавана као застава Српске Војводине.[5]

Предлог партије ЛСВ из 1990-тих[уреди]

Лига социјалдемократа Војводине је 1990-их година предложила заставу Војводине базирану на застави Шајкашког батаљона из 1848. године, са разликом што је уместо браон боје која се налазила на историјској застави предложена зелена боја. Ова партија ту заставу и данас употребљава као незваничну заставу Војводине и као партијску заставу.[5]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. 1,0 1,1 http://www.skupstinavojvodine.gov.rs/fajlovi/file/Predlog%20statuta/Predlog%20Statuta%20AP%20Vojvodine%20sa%20obrazlozenjem.pdf
  2. ^ Усвојен Статут Војводине - великом већином, али без икакве расправе | Факти
  3. ^ „Покрајина са официјелним и традиционалним симболима”. Архивирано из оригинала на датум 23. 05. 2014. Приступљено 22. 05. 2014.  Текст „ Дневник ” игнорисан (помоћ)
  4. ^ „ЕКСКЛУЗИВНО: Војводина нема Владу, Нови Сад није главни град”. Архивирано из оригинала на датум 03. 04. 2014. Приступљено 01. 04. 2014.  Текст „ Дневник ” игнорисан (помоћ)
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 League of Social-Democrats of Vojvodina (Political party, Serbia)
  6. ^ Ненад М. Јовановић, Грбови, заставе и химне у историји Србије, Београд - Цетиње, 2010, стране 124-125.
  7. ^ Vojvodina (Autonomous Province, Serbia)

Спољашње везе[уреди]