Стеван Шупљикац

Из Википедије, слободне енциклопедије
Стеван Шупљикац
Stefan Supljikac.jpg
први војвода Српске Војводине 1848. године
Датум рођења 1786.
Место рођења Петриња
Хабзбуршка монархија, данас Хрватска
Датум смрти 27. децембар 1848.(1848-12-27) (61/62 год.)
Место смрти Панчево
Аустријско царство, данас Србија

Стеван Шупљикац (Петриња, 1786Панчево, 27. децембар 1848.) је био аустријски генерал-мајор и први војвода Српске Војводине.

Биографија[уреди]

Рођен је у Петрињи у Аустрији (данашња Хрватска), а умро у Панчеву (Војводина, Аустрија (данас Србија).

Шупљикац потиче из граничарске породице. У аустријску војску је ступио 1805., а после стварања Илирских провинција 1809., прешао је у француску војску и био ађутант маршала Огиста Мармона. Године 1812. учествовао је са 1 и 3. хрватским пуком (Regiment provisoires croates) у саставу Француске армије у походу на Русију. Током рата против Русије (1812. године), француски цар Наполеон I одликовао га је због особите храбрости Орденом легије части.

Поново је примљен у аустријску војску 1814. године. Служио је у Банату и у Лици, као командант Огулинске регименте, а потом бригаде под врховном командом Јозефа Радецког, где је награђен великим крстом гвоздене круне. Учествовао је 1848. у борбама против италијанских револуционарних снага за време Првог италијанског рата за уједињење.

На Мајској скупштини Срба у Сремским Карловцима (1. маја 1848. године), Стеван Шупљикац је проглашен за првог војводу Српске Војводине, у ком својству је приступио реорганизацији јединица за борбу против Мађара. Шестог октобра је постао врховни војни заповедник српских народних одреда, али је убрзо (15. децембра) умро у Панчеву. Сахрањен је у Крушедолу.

Збирка слика[уреди]

Литература[уреди]

Види још[уреди]