Застава М90

С Википедије, слободне енциклопедије
Застава М90
ВрстаЈуришна пушка
Поријекло СФРЈ
Употреба
Бојно дјеловањеРаспад Југославије
Производња
ПроизвођачЗастава Оружје
ВаријантеМ90А М90НП
Спецификације
Маса4,9 kg
Дужина985 mm
Калибар5,56х45 NATO mm
Врста операцијепозајмица барутних гасова
Начин дејствааутоматски
Брзина зрна915 m/s
Макс. еф. домет500 m
Магацин30 метака
Нишанподесиви жељезни, оптички

Застава М90 је јуришна пушка коју је развила и произвела Застава оружје у Југославији . Развијена је из чувене јуришне пушке Застава М70, модификоване копије совјетске јуришне пушке АКМ, али са додавачем скривача пламена типа на крају цијеви, конструисан око стандардног НАТО калибра 5,56 × 45 мм, и са тим другачијим дизајном оквира, инспирисан НАТО оквирима СТАНАГ [1] .

М90 је требало да замени М70 у југословенској војсци, али је распад Југославије пореметио производњу, а оружје је и данас ретко и никада се формално није користило, вероватно због недостатка муниције калибра 5,56 × 45 мм . Имала је умерен успех на извозном и цивилном тржишту; постоје теорије да је било продаје у земљама попут Ирака, Јемена и Сомалије. Они су веома поуздано оружје, чак и када се не користи квалитетна муниција.

Карактеристике[уреди | уреди извор]

Застава М90 је модификована верзија Заставе М80, која је и сама верзија М70-а (користи калибар НАТО пакта 5,56 × 45 мм), такође садржи скривач пламена и другачији дизајн оквира, што значи да попут свог претходника, М90 је модификовани совјетски АКМ. То је оружје које користи позајмице барутних гасова, ваздушно хлађење и магацинима. Оружје има селектор паљбе и може да испаљује гранате помоћу потцевног бацача граната, као и већина АК варијанти. Такође укључује подесиви систем гаса из својих рођака М76, М77 и Б1, с тим да је трећи положај гаса за гранате.

Као и све Заставе производе АК варијанте, М90 се од оригинала може препознати по доњој конструкцији дрвеног штитника који има три отвора за хлађење, без испупчења и попут залихе израђен је од различитог типа дрвета. Такође, због употребе НАТО калибра, овај модел такође има другачији дизајн оквира, сличан западном СТАНАГ-у и западном скривач пламена, сличне конструкције оном кориштеном на америчкој јуришној пушци М16 . Као и код осталих Заставиних АК-ова, ова три вентилациона карактеристика дају М90 ниже прегревање у односу на оригинале, али услед коришћења НАТО калибра у овом случају умањује поузданост пушке.

Варијанте[уреди | уреди извор]

  • Застава М90 - Стандардна варијанта са фиксним дрвеним кундаком.
  • Застава М90А - Варијанта са фиксном дрвеном залихом која се замењује металним кундаком у облику АКМС-а.
  • Застава М90НП - Варијанта са фиксном полимерном кундаком и додатним полимерним адаптером за прихватање оквира у стилу АР15.
  • Застава М85 - карабин; скраћена варијанта јуришне пушке М90А.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ [1]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]