Застава ЦЗ99

С Википедије, слободне енциклопедије
Застава ЦЗ99
Застава ЦЗ99 - прва генерација.
ВрстаПиштољ
ПоријеклоСоцијалистичка Федеративна Република Југославија СФРЈ
Употреба
Употреба уЗемље са простора бивше Југославије, приватне фирме за безбедност, цивилна лица.
Бојно дјеловањеРатови током распада СФРЈ
Производња
ПроизвођачЗастава Оружје
ВаријантеЦЗ99, ЕЗ
Спецификације
Маса0,970 kg
Дужина190 mm
Дужина цијеви108 mm
Калибар9 mm
Врста операцијегас
Начин дејстваполуаутоматски
Макс. еф. домет50 m
Магацин15 метака
Нишанмеханички

ЦЗ99 је полуаутоматски пиштољ који је конструисао Божидар Благојевић у некадашњој Црвеној Застави у Крагујевцу, 1989. године. ЦЗ99 је конструисан као замена за службени пиштољ М57 у јединицама полиције и војске, у калибру 9×19мм Парабелум.

Карактеристике[уреди | уреди извор]

ЦЗ99 функционише по принципу кратког трзаја цијеви. Брављење се постиже вертикалном осцилацијом цијеви, која залази у отвор на навлаци. Овај пиштољ се користи као службено или лично одбрамбено оружје, истиче се својом тачношћу и прецизношћу. Функционише као оружје једноструког или двоструког дејства. Храњење се врши одвојивог магацина, капацитета 15 метака. Управљачке команде су са обе стране оружја и њима се може управљати и лијевом и десном руком. Индикатор напуњености показује да ли се метак налази у цијеви. Нишани су четвртасти са бијелим тачкама за нишањење при слабој видљивости. Након ручног репетирања метак је из оквира потиснут у лежиште. Повлачењем обараче ослобађа се запети ударач и долази до опаљења (једноструко дејство). У случајевима, када се прије окидања потисне полуга за спуштање ударача, исти више није запет. У циљу окидања потребно је повући обарачу. Тада се на првом дијелу пута обараче запиње ударач, а на другом дијелу пута обараче долази до окидања (двоструко дејство). Наком окидања оружје функционише као оружје једноструког дејства.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „ZASTAVA ARMS Kragujevac | CZ 99”. web.archive.org. 2010-12-14. Архивирано из оригинала 14. 12. 2010. г. Приступљено 2019-10-05. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]