Звездана ноћ

С Википедије, слободне енциклопедије
Звездана ноћ
La Nuit étoilée
Van Gogh - Starry Night - Google Art Project.jpg
УметникВинсент ван Гог
Година1889.
ПравацПостимпресионизам
ТехникаУље на платну
Димензије73 × 93 цм
МестоМузеј модерне уметности, Њујорк

Звездана ноћ је ремек-дело постимпресионистичког сликара Ван Гога. Насликано је 1889. године, техником уљe на платну. Данас се налази у Музеју модерне уметности у Њујорку.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Винсент ван Гог је ову слику насликао током боравка у душевној болници у Сен Ремију. Датирана је са јун 1889, месец дана након његовог доласка на клинику и 13 месеци пре самоубиства. Уметник је свом брату Теу о том раздобљу написао:

Одлике[уреди | уреди извор]

Уметников каснији цртеж пером и тушем.

Слика приказује сеоски пејзаж ноћу, с равним брежуљцима у позадини. То није тиха, мирна ноћ, већ призор узнемиреног треперења елемената природе и људског света, док се село пружа према небу уз спиралне и заплетене покрете.

Једноставна отворена композиција, у којој тамноплаво небо заузима две трећине слике, усредсређена је на однос између окомитих линија чемпреса и звоника и снажних извијених потеза кистом (кратки, дебели и наочиглед непрекинути) који, појачавајући ритам слева надесно и водећи посматрачево око, наносе снажан и динамичан ударац линији хоризонта. У средини неба се налази кружни вртлог боје који својим положајем и величином постаје средишњим мотивом композиције. Облик вртлога подсећа на таоистички круг (Yin-Yang) који је састављен од два сузолика дела, позитивног и светлог Yangа и негативног и тамнијег женског Yinа, који утичу на судбину. Права изражајна снага композиције произилази из боје – чисте и снажне, с неочекиваном светложутом која наглашава хладноћу плаве. Поетски сјај звезда, одређен светлијим бојама, развија се у махнито и непрекидно пулсирање (попут трептања правих звезда). Може се рећи да је ово најуспешнији рани покушај да се сликарству дода још једна димензија – време.

Ван Гогов оригинални начин сликања огледа се у сликарском језику, у одважности наношења боје, прожимању површине покретом и стварању композиције с динамичним контрастима. Тако су на слици тамнозелени чемпреси насликани широким потезима прошарани посветљени одсјајима црвених и жутих линија, а светло небо је одређено тамним обрисом брда.[2]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ [1] Приступљено 6. септембра 2014.
  2. ^ Винсент ван Гог: Звездана ноћ Архивирано на сајту Wayback Machine (2. јул 2012). Приступљено 6. септембра 2014.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]