Звездан (биљка)

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Звездан
Lotus corniculatus Tutin1.JPG
Научна класификација
Царство:
Дивизија:
Класа:
Ред:
Породица:
Потпородица:
Племе:
Род:
Врста:
L. corniculatus
Биномијално име
Lotus corniculatus
Синоними

Звездан или жути звездан (Lotus corniculatus) је вишегодишња врста зељастих биљака из фамилије махунарки (Fabaceae). Распрострањена је у умереним областима Европе и Азије, као и у северној Африци.

Опис[уреди | уреди извор]

Звездан је вишегодишња биљка, са устајућим или полеглим стаблом дугим до 40 cm, без столона. Листови су на кратким дршкама, петочлани, голи или мало длакави.[1]. Залисци су редуковани у врло кратке бодље или жлездане квржице[2]. Цвасти (штитови) су постављене усправно на дугачким дршкама цвасти, и броје 2 до 6 жутих цветова. Плод је вишесемена махуна.

Станиште[уреди | уреди извор]

Звездан расте и по влажним и по сушним ливадама, њивама и утринама, на различитим надморским висинама.

Употреба[уреди | уреди извор]

Жути звездан се карактерише добром хранљивом вредношћу крме. Принос сена у повољним условима достиже и до 8-9 t/ha из три откоса. Сено садржи у просеку 18 % сирових протеина и има велику сварљивост[3]. Ова врста улази у састав скоро свих смеша за травно-легуминозне пашњаке, јер се одлично регенерише (после кошења или напасања), нарочито у брдским и планинским подручјима.

Галерија[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  1. ^ , Katedra za morfologiju i sistematiku biljaka, Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu. Pristupljeno 12.11.2014.
  2. ^ Lotus corniculatus L. BIOloška RAznovrsnost Srbije, Konzorcijum organizacija civilnog sektora za kartiranje i monitoring biološke raznovrsnosti Srbije i Istraživačke stanica Petnica. Pristupljeno 12.11.2014.
  3. ^ Saša Bugarčić. Žuti zvezdan - Lotus corniculatus L. Zdrava Srbija, Ratarstvo, 26.03.2013. Pristupljeno 12.11.2014.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]