Зоран Лакић

С Википедије, слободне енциклопедије
Zoran Lakić
Лични подаци
Датум рођења(1933-10-31)31. октобар 1933.
Место рођењаDonja Bijela kod Šavnika, Kraljevina Jugoslavija
Датум смрти20. децембар 2022.(2022-12-20) (89 год.)
Место смртиPodgorica, Crna Gora

Zoran Lakić (Donja Bijela kod Šavnika, 31. oktobar 1933Podgorica, 20. decembar 2022) bio je srpski i crnogorski istoričar i akademik CANU.

Biografija[уреди | уреди извор]

Rođen je 31. oktobra 1933. godine u selu Donja Bijela kod Šavnika (od oca Miroja - učitelja i majke Milene, rođene Bošković, ćerke Zeka, perjanika kralja Nikole). Osnovnu školu završio je u Danilovgradu, a gimnaziju u Nikšiću 1952. godine. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu - grupa istorija, gdje je i doktorirao 1974. godine.Radio je u Arhivu Centralnog komiteta SKJ Crne Gore do njegovog pripajanja Istorijskom institutu Crne Gore 1959. godine. Jedno vrijeme je proveo na radu u tadašnjem Sekretarijatu za obrazovanje, nauku i kulturu Crne Gore, a potom je bio biran za redovnog profesora na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, gdje je predavao Istoriju Jugoslavije, do penzionisanja 31. XII 2000. godine. U dva mandatna perioda bio je šef Odsjeka za istoriju i geografiju.

Predavao je na poslijediplomskim studijama Univerziteta u Prištini.

Boravio je po pozivu u univerzitetskim centrima u inostranstvu (Toronto, Moskva, Pariz, Berlin, Atina, Prag, Sofija, Bukurešt, Jerusalim, Ankara) i svim univerzitetskim centrima prethodne Jugoslavije. Kao ekspert UNESKO za pitanja kulture vršio je višemjesečna istraživanja u skandinavskim zemljama 1976. godine.

Bio je urednik Okruglog stola Istorijskog instituta Crne Gore, u periodu 1983-1991. godine. Uređivao je "Istorijske zapise" - najstariji naučni časopis u Crnoj Gori, u periodu od 1994. do 1998. godine. Bio je član redakcije prestižnih časopisa - Jugoslovenski istorijski časopis (JIČ), Nastava istorije - i brojnih zbornika radova. Od 1998. godine urednik je Glasnika Odjeljenja društvenih nauka CANU.

Bio je član i predsjednik komisija za odbranu magistarskih i doktorskih radova. Bio je član Republičke konferencije SSRN Crne Gore, potpredsjednik Republičkog SIZ-a za nauku, član Žirija za Trinaestojulsku nagradu, predsjednik Društva istoričara Crne Gore i Savjeta Filozofskog fakulteta u Nikšiću, član Senata Univerziteta Crne Gore u dva mandata i predsjednik Jugoslovenske lige za mir, nezavisnost i ravnopravnost naroda.

Bio je sekretar Odjeljenja društvenih nauka u drugom mandatu i član Predsjedništva CANU. Bio je urednik grupe za istoriju Enciklopedije Crne Gore. Napisao je preko 600 bibliografskih jedinica, među kojima je i 17 posebnih izdanja na koje je objavljeno preko 100 prikaza i osvrta. Prevođen je na svjetske jezike, kao i na makedonski i slovenački jezik.

Uvršten je u Enciklopediju srpske istoriografije i u publikaciju Ko je ko u Crnoj Gori. Nakon isključenja iz SKJ 1985. godine zbog verbalnog delikta, više nije stranački organizovan. Za vanrednog člana Crnogorske akademije nauka i umjetnosti izabran je 19. novembra 1993. godine, a za redovnog člana 8. decembra 2000.godine.Na predlog američkog Instituta 1998. uvršten je u spisak najuspješnijih ličnosti u poslednjoj dekadi, a slično priznanje dobio je i od Univerziteta u Kembridžu.

Umro je 20. decembra 2022. godine u Podgorici.[1]

Nagrade i priznanja[уреди | уреди извор]

Dobitnik je

  • Nagrade mladih Podgorice,
  • prestižne Četvrtojulske nagrade i
  • Nagrade “Oktoih", kao i međunarodnih priznanja za nauku.
  • Po predlogu Bibliografskog instituta u Njujorku izabran je za ličnost godine 1998.
  • Slično priznanje dobio je i od Univerziteta u Kembridžu 2000. godine.
  • Odlikovan je Medaljom mladih Alžira (1965),
  • Ordenom rada sa srebrnim i zlatnim vijencem,
  • Zlatnom plaketom Crvenog krsta i
  • Srebrnom plaketom JNA.

Knjige[уреди | уреди извор]

Najvažnije objavljene knjige:

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Preminuo akademik Zoran Lakić, CANU, Приступљено 21. 12. 2022.

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]