ИАТА

Из Википедије, слободне енциклопедије
IATA logo.png

Међународна асоцијација за ваздушни превоз (енгл. International Air Transport Association, франц. Association internationale du transport aérien) је међународна индустријска трговинска група за авио-компаније. Седиште се налази у Монтреалу, провинција Квебек, Канада, где се такође налази и седиште организације ICAO.

Ова асоцијација основана је у априлу 1945. године у Хавани, Куба. Наследник је Међународне уније за ваздушни саобраћај, која је основана 1919. године у Хагу, када су почели први редовни међународни летови у свету. У време оснивања, IATA је имала 57 чланова из 31 земље, највише из Европе и Северне Америке. Данас, IATA има 270 чланова из више од 140 земаља из свих делова света.

Циљ организације је да помогне авио-компанијама да остваре законску конкуренцију и уједначеност цена. При обрачуну цена, IATA је поделила свет на три региона:

  1. Северна, Јужна и Средња Америка.
  2. Африка, Блиски исток и Европа (IATA Европа обухвата Европу и Алжир, Мароко и Тунис).
  3. Азија, Аустралија, Нови Зеланд и пацифичка острва.

IATA издаје трословне ознаке за аеродроме (на пример за аеродром „Никола Тесла“, Београд: BEG) и двословне ознаке за авио-компаније (на пример за Eр Србија: JU), које су најчешће коришћене ознаке ове врсте у свету. ICAO такође издаје своје ознаке за аеродроме и авио-компаније.

Спољашње везе[уреди]