Илија Презвитер

С Википедије, слободне енциклопедије
Илија
Датум рођења11. век
Место рођењаЦариград, Византијско царство
Датум смрти12. век
Место смртиЦариград, Византијско царство

Илија презвитер или Илија Екдикос (око 11. век – око 12. век)[1] је био византијски хришћански писац. Неки текстови који му се приписују налазе се у Добротољубљу.

Идентитет[уреди | уреди извор]

Илија презвитер је живео у 11. или 12. веку. Не зна се када је тачно рођен и када је умро, иако неки његови текстови потичу из 12. века. Илија презвитер је био екдикос, односно судија црквеног суда Аја Софије у Цариграду, а касније је постао духовник. Он се вероватно може поистоветити са Илијом, митрополитом Критским почетком 12. века, који је написао коментаре о Светом Григорију Назијанском и светом Јовану Лествичнику[2].

Дела[уреди | уреди извор]

Илија Презвитер је можда знао за списе светог Симеона Новог Богослова, јер оба писца помињу теме као што су сузе и божанска светлост.

Његови списи укључују Гномску антологију, која је касније састављена као део Добротољувља[3].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Instructions of Presbyter Elias”. www.orthodoxphotos.com. Приступљено 2024-04-17. 
  2. ^ Nicodème l'Hagiorite; Macaire de Corinthe; Palmer, Gerald Eustace Howell; Sherrard, Philip; Ware, Kallistos (1995). The Philokalia: the complete text compiled by St Nikodimos of the Holy Mountain and St Makarios of Corinth. London Boston: Faber and Faber. ISBN 978-0-571-17525-3. 
  3. ^ LUCIAN THE PRESBYTER, Catholic University of America Press, стр. 109—109, Приступљено 2024-04-17