Кабинет Канаде

Из Википедије, слободне енциклопедије
Royal Shield of arms of Canada.svg
Овај чланак је дио серије о
политичком систему Канаде

Кабинет Канаде (енгл. Cabinet of Canada; франц. Cabinet du Canada) фактички је носилац извршне власти у Канади, а формално својеврсни комитет Државног савјета.

Састав[уреди]

Кабинет се састоји из премијера и краљевских министара. Међутим, они су званично само чланови Државног савјета.

Устав Канаде не садржи одредбе у вези са Кабинетом или премијером. Извршна власт је повјерена монарху тј. генералном гувернеру заједно са Државним савјетом. Формално, премијер је само један од државних савјетника. Међутим, стварну власт има као вођа најјаче политичке партије у Дому комуна тј. као политичар који ужива повјерење парламентарне већине.

Осим краљевских (кабинетских) министара постоје и државни министри (енгл. ministers of state), министри без портфеља, државни секретари, парламентарни секретари и замјеници министара. Неки од њих могу бити и чланови Кабинета.

Дјелокруг[уреди]

Кабинет формално не врши извршну власт већ то ради Државни савјет за Канаду кроз уредбе (енгл. Orders in Council). Овакво одлучивање је познато као Queen-in-Council или Governor-in-Council. Постоје и краљевски прерогативи који припадају искључиво монарху, не Кабинету, и монарх или његов заступник их може искористити у одређеним кризним ситуацијама. Такође, на све кабинетске акте свој формални пристанак мора дати монарх или генерални гувернер Канаде.

Иако је Кабинет формално само савјетодавно тијело монарху, он заправо има највећу улогу у канадском уставном систему. Будући да је Кабинет подржан од стране парламентарне већине у Дому комуна, скоро сваки закон који Кабинет предложи обавезно добија неопходну подршку. Будући да народни посланици или сенатори знатно мање искориштавају право законодавне иницијативе, Дом комуна Канаде углавном ради по дневном реду предложеном од стране Кабинета.

Надаље, чланови многих извршних агенција, директори краљевских корпорација, и други функционери се именују од стране краљице у Савјету, мада неки од њих се постављају и од стране генералног гувернера у Савјету. Сва ова постављења се врше на предлог Кабинета односно премијера Канаде.

Сједнице Кабинета се одржавају иза затворених врата, у тајности, и то за министре представља службену тајну, не смију јавно о томе говорити. Одлуке се доносе једногласно, и када се нека одлука донесе, сви чланови Кабинета су дужни да је јавно подржавају. Ако се нека од ових правила подрже, оптужени министар се обично смјењује од стране премијера Канаде, а уколико министар већ дуже вријеме има сукоб с Кабинетом, обично он сам подноси оставку.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]