Кабинет Канаде

Из Википедије, слободне енциклопедије
Royal Shield of arms of Canada.svg
Овај чланак је дио серије о
политичком систему Канаде

Кабинет Канаде (енгл. Cabinet of Canada; франц. Cabinet du Canada) фактички је носилац извршне власти у Канади, а формално својеврсни комитет Државног савјета.

Састав[уреди]

На челу Кабинета стоји премијер Канаде кога поставља генерални гувернер Канаде. Премијер је најчешће предсједник највеће странке у Парламенту.

Сви краљевски министри, осим што су колективно одговорни за поступке Кабинета, појединачно су одговорни за све радње у свом портфељу. Краљевски министри се обично постављају за једно од министарстава, али могу бити и без портфеља. Такви су, на примјер, вођа позиције у Дому комуна или предсједник Тајног савјета за Канаду. Надаље, премијер Канаде је овлашћен да унутар свога ресора може назначити министре без портфеља.

Осим краљевских министара, постоје и државни министри. То су тзв. „млађи министри“ тј. министри који се налазе у потчињености неког од краљевских министара.

Дјелокруг[уреди]

Према концепту уставне монархије и одговорне владе, одлуке које доноси Кабинет су правно обавезујуће. Осим њих, постоје и краљевски прерогативи који припадају искључиво монарху, не Кабинету, и монарх или његов заступник их може искористити у одређеним кризним ситуацијама. Такође, на све кабинетске акте свој формални пристанак мора дати монарх или генерални гувернер Канаде.

Иако је Кабинет формално само савјетодавно тијело монарху, он заправо има највећу улогу у канадском уставном систему. Будући да је Кабинет подржан од стране парламентарне већине у Дому комуна, скоро сваки закон који Кабинет предложи обавезно добија неопходну подршку. Будући да народни посланици или сенатори знатно мање искориштавају право законодавне иницијативе, Дом комуна Канаде углавном ради по дневном реду предложеном од стране Кабинета.

Надаље, чланови многих извршних агенција, директори краљевских корпорација, и други функционери се именују од стране краљице у Савјету, мада неки од њих се постављају и од стране генералног гувернера у Савјету. Сва ова постављења се врше на предлог Кабинета односно премијера Канаде.

Сједнице Кабинета се одржавају иза затворених врата, у тајности, и то за министре представља службену тајну, не смију јавно о томе говорити. Одлуке се доносе једногласно, и када се нека одлука донесе, сви чланови Кабинета су дужни да је јавно подржавају. Ако се нека од ових правила подрже, оптужени министар се обично смјењује од стране премијера Канаде, а уколико министар већ дуже вријеме има сукоб с Кабинетом, обично он сам подноси оставку.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]