Кабинет Канаде

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Royal arms of Canada (lesser version).svg
Овај чланак је дио серије о
политичком систему Канаде

Кабинет Канаде (енгл. Cabinet of Canada; франц. Cabinet du Canada) фактички је носилац извршне власти у Канади, а формално својеврсни комитет Државног савјета.

Састав[уреди | уреди извор]

Кабинет се састоји из премијера и краљевских министара.[1] Међутим, они су званично само чланови Државног савјета.

Устав Канаде не садржи одредбе у вези са Кабинетом или премијером. Извршна власт је повјерена монарху тј. генералном гувернеру заједно са Државним савјетом.[2] Формално, премијер је само један од државних савјетника. Међутим, стварну власт има као вођа најјаче политичке партије у Дому комуна тј. као политичар који ужива повјерење парламентарне већине.

Осим краљевских (кабинетских) министара постоје и државни министри (енгл. ministers of state), министри без портфеља, државни секретари, парламентарни секретари и замјеници министара. Неки од њих могу бити и чланови Кабинета.

Дјелокруг[уреди | уреди извор]

Кабинет формално не врши извршну власт већ то ради Државни савјет за Канаду који је доносилац уредби (енгл. Orders in Council), највиших подзаконских аката. Овакво одлучивање је познато као Queen-in-Council или Governor-in-Council.

Иако се Кабинет уопште не спомиње у Уставу Канаде управо је он најважнији чинилац државне власти. Премијер и министри уживају повјерење парламентарне већине у Дому комуна и од Кабинета долази највећи број предлога закона. Такође, сва важнија именовања и разрјешења се формално претресају у Државном савјету по препоруци Кабинета тј. премијера и министара.[3]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ The Ministry (Cabinet), Приступљено 13. 6. 2016.
  2. ^ Чланови 9—11. Уставног акта 1867.
  3. ^ Governor in Council Appointments Procedures Guide („pco-bcp.gc.ca“) Архивирано на сајту Wayback Machine (21. јун 2016), Приступљено 13. 6. 2016.