Кантон Апенцел Инероден

С Википедије, слободне енциклопедије
Апенцел Инероден
Appenzell Innerrhoden
Appenzell Rhodes-Intérieures
Appenzello Interno
Положај
Држава  Швајцарска
Админ. центарАпенцел
Приступање1513.
Површина173 km2
Становништво2008.
 — број ст.15.549
 — густина ст.89,88 ст./km2
Број округа-
Брај општина6
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Кантон Апенцел Инероден или Кантон Унутрашњи Апенцел (скраћеница AI, нем. Kanton Appenzell Innerrhoden) је кантон у североисточном делу Швајцарске. Главни град и највеће насеље кантона је истоимени град Апенцел.

Природне одлике[уреди | уреди извор]

Карта кантона Апенцел Аусероден

Кантон Апенцел Инероден се граничи са кантонима Апенцел Аусероден и Сент Гален. Највиши врх је на 2.502 метара. Кантон је махом планински и смештен је у унутрашњости Апенцелских Алпа. Површина кантона је 172,5 km², и по томе је један од најмањих кантона у држави.

Историја[уреди | уреди извор]

Подручје данашњег кантона је први пут припојено Швајцарској конфедерацији давне 1513. г. Тада су Апенцел Инероден и Апенцел Аусероден чинили јединствени Кантон Апенцел, али су се они раздвојили 1597. г. из верских разлога. Док је у Апенцел Инероден био наклоњен римокатоличанству, дотле је Апенцел Аусероден био наклоњен протестантизму.

То је један од два швајцарска кантона где се народ још увек окупља на годишњим народним скупштинама на отвореном да би одлучивао о предложеним законима.

Становништво и насеља[уреди | уреди извор]

Кантон Апенцел Инероден је имао 15.549 становника 2008. г., тако да је по томе најмањи кантон Швајцарске.

У кантону Апенцел Инероден се говори немачки језик, који је и једини званични. Становништво је углавном римокатоличко (81%) са значајном протестантском мањином (10%).

Највећа насеља су:

Привреда[уреди | уреди извор]

Кантон Апенцел Инероден је првенствено пољопривредно подручје са нагласком на сточарство и прехрамбену индустрију. Градић Апенцел има развијену туристичку привреду, јер је једно од туристички веома посећених места у Швајцарској.

Галерија слика[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]