Кантон Апенцел Инероден

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Апенцел Инероден
Appenzell Innerrhoden
Appenzell Rhodes-Intérieures
Appenzello Interno
Flag of Апенцел Инероден
Застава
Official seal of Апенцел Инероден
Грб
Appenzell Innerrhoden in Switzerland (river location map scheme).svg
Држава  Швајцарска
Приступање 1513.
Админ. центар Апенцел
Површина
 • Укупно 173 km2 (67 sq mi)
Становништво (2008.)
 • Укупно 15,549
 • Густина 90/km2 (230/sq mi)
Број округа -
Брај општина 6
Вебсајт Званични веб-сајт

Кантон Апенцел Инероден или Кантон Унутрашњи Апенцел (скраћеница AI, нем. Kanton Appenzell Innerrhoden) је кантон у североисточном делу Швајцарске. Главни град и највеће насеље кантона је истоимени град Апенцел.

Природне одлике[уреди]

Карта кантона Апенцел Аусероден

Кантон Апенцел Инероден се граничи са кантонима Апенцел Аусероден и Сент Гален. Највиши врх је на 2.502 метара. Кантон је махом планински и смештен је у унутрашњости Апенцелских Алпа. Површина кантона је 172,5 km², и по томе је један од најмањих кантона у држави.

Историја[уреди]

Подручје данашњег кантона је први пут припојено Швајцарској конфедерацији давне 1513. г. Тада су Апенцел Инероден и Апенцел Аусероден чинили јединствени Кантон Апенцел, али су се они раздвојили 1597. г. из верских разлога. Док је у Апенцел Инероден био наклоњен римокатоличанству, дотле је Апенцел Аусероден био наклоњен протестантизму.

То је један од два швајцарска кантона где се народ још увек окупља на годишњим народним скупштинама на отвореном да би одлучивао о предложеним законима.

Становништво и насеља[уреди]

Кантон Апенцел Инероден је имао 15.549 становника 2008. г., тако да је по томе најмањи кантон Швајцарске.

У кантону Апенцел Инероден се говори немачки језик, који је и једини званични. Становништво је углавном римокатоличко (81%) са значајном протестантском мањином (10%).

Највећа насеља су:

Привреда[уреди]

Кантон Апенцел Инероден је првенствено пољопривредно подручје са нагласком на сточарство и прехрамбену индустрију. Градић Апенцел има развијену туристичку привреду, јер је једно од туристички веома посећених места у Швајцарској.

Галерија слика[уреди]

Спољашње везе[уреди]